Krokodilexpert dödade 42 hundar – känd från BBC

Den kände krokodilexperten Adam Britton har avslöjats som en sadistisk förövare. Bakom sin framgångsrika karriär dolde han en mörk hemlighet – åratal av tortyr och sexuella övergrepp mot hundar. Nu har han dömts till fängelse i tio år.
– Han byggde ofta upp en relation med hundägare, säger chefsdomare Michael Grant.

ANNONS

Zoologen Adam Britton har under många år varit en framstående figur i rampljuset som krokodilexpert. Den 52-årige forskaren har samarbetat med kända profiler som David Attenborough och medverkat i produktioner för BBC, National Geographic och Discovery Channel.

Under den till synes professionella ytan döljer sig en mörk och grotesk hemlighet. Den brittiske forskaren, som hade flyttat till den australiska staden Darwin för att forska, har i en fraktcontainer på markegendom under åratal plågat hundar och utsatt dem för tortyr och sexuella övergrepp.

Inför den australiska rätten har han erkänt att han torterat 42 hundar, våldtagit flera av dem och dödat 39 av dem.

ANNONS

Enligt TV-nätverket ABC har han nu dömts till fängelse i tio år och fem månader för sina brott.

Letade offer på annonseringssajt

Under en av rättegångsdagarna i september förra året tillät chefsdomaren Michael Grant både säkerhetsvakter och poliser att lämna rättssalen när detaljer i Brittons fall lästes upp – eftersom de var så pass vidriga.

– Enligt min bedömning finns det en risk att orsaka nervsammanbrott eller någon annan negativ psykologisk reaktion, hos en person som exponeras för dessa detaljer, förklarade chefsdomare Michael Grant, enligt ABC News.

Utöver att tortera sina egna hundar letade Adam Britton efter nya offer och skaffade dem från intet ont anande ägare i Darwin-regionen, via en australisk annonseringssajt.

Enligt åklagaren, Marty Aust, höll Adam Britton även kontakten med tidigare ägare, och påstod att hundarna trivdes i hans vård. När, han i själva verket redan torterat och dödat dem.

– Han byggde ofta upp en relation med hundägarna som många av dem tvingades motvilligt att ge bort sina husdjur på grund av resor eller arbetsåtaganden, sade Marty Aust, enligt Independent.

Spred videos på sociala medier

Enligt Marty Aust stod Adam Britton även bakom ett konto på chattplattformen Telegram för att sprida bilder och videor av övergreppen, och det blev till slut hans fall.

ANNONS

När polisen arresterade honom i april 2022 var det tack vare att en person hade sett en av hans videor, där en hund bar ett orange City of Darwin-koppel med sloganen "Great pets start with you." Med hjälp av den ledtråden lyckades myndigheterna spåra Adam Britton.

När polisen slog till hos honom beslagtog de 44 föremål. Däribland kameror, datorer, hundutrustning och sexleksaker.

– Det fanns en betydande planering till den grad att det var en riktig produktion, med flera kameror, stativ, olika inspelningsutrustningar, produktionsvärden, redigering, sade Marty Aust till rätten, enligt Independent.

Adam Britton har genomgått 30 psykologsessioner och uttryckt ånger för sina handlingar.

Utöver fängelse förbjuds han även att någonsin i framtiden äga djur, eller att överhuvudtaget ha djur på sin egendom.

ANNONS