Kung Charles III talade till nationen – för första gången

Tidigare kronprinsen Charles tar över efter drottning Elizabeth II, efter hennes 70 år på tronen. Under kvällen talade han för första gången till nationen som kung Charles III.

ANNONS
|

Runt 2 000 personer, bland andra premiärministern Liz Truss, Labourledaren Keir Starmer och Londons borgmästare Sadiq Khan, befann sig i Sankt Paulskatedralen i London för en minnesstund när kung Charles III skulle hålla sitt första tal till folket som regent.

Kungens tal, som sändes direkt i katedralen och på radio och tv, hölls klockan 18.00 lokal tid.

I svart slips och med ett porträtt på den nu bortgångna drottningen vid sin vänstra sida inledde kung Charles med att säga att han är djupt sorgsen.

– Min älskade mor, hennes majestät drottningen var under hela sitt liv en inspiration för mig och hela min familj. Vi är skyldiga henne vår djupa tacksamhet för hennes kärlek, tillgivenhet, vägledning, förståelse och exempel.

ANNONS

Efter nästan ett helt liv som kronprins blev Charles kung i samma stund som hans mamma gick bort.

– Jag förnyar nu löftet om livslång tjänstgöring till er alla här i dag.

– Var du än bor i Storbritannien eller i kungarikena världen över, vad du än har för bakgrund eller tro så kommer jag att tjäna er med lojalitet, respekt och kärlek, som jag har gjort hela mitt liv.

Nämner Camilla: ”Min älskade fru”

Mellan 1981 och 1996 var Charles var gift med Diana. Paret fick två söner, prinsarna William och Harry, som bara var 15 och 12 år gamla när Diana dog i en bilkrasch i Paris 1997.

2005 gifte sig Charles med Camilla. I sitt tal till nationen säger han att han nu kommer att förlita sig på hjälpen från sin ”älskade fru Camilla”.

– Hon blir min drottninggemål och jag vet att hon kommer att axla det ansvar som hennes nya roll innebär med den orubbliga hängivenhet till plikten som jag förlitar mig på så mycket.

Kungens tronarvinge, kronprins William, tar nu över Charles titlar i Skottland och titeln som hertig av Cornwall. Han blir även prins av Wales, samtidigt som hans fru Catherine ”Kate” blir prinsessa av Wales.

– Jag vill också uttrycka min kärlek för Harry and Meghan medan de fortsätter bygga sitt liv på andra sidan Atlanten, säger kung Charles i sitt tal.

ANNONS

”Min älskade mamma”

Till sist talade kung Charles direkt till sin "darling mama", älskade mamma, drottning Elizabeth II.

– När du nu påbörjar din sista resa för att återförenas med min älskade pappa så vill jag bara säga det här. Tack. Tack för din kärlek och hängivenhet till vår familj och vår familj av nationer som du har tjänat så länge.

– Må änglaskaror sjunga dig till ro.

ANNONS