En brittisk kvinna utsattes för sexuella trakasserier under ett möte med sin chef.
En brittisk kvinna utsattes för sexuella trakasserier under ett möte med sin chef. Bild: Christine Olsson/TT

Kvinna blev slagen på rumpan av chef – får en miljon i skadestånd

En kvinna på Nordirland har fått motsvarande en miljon svenska kronor i skadestånd efter att hon blivit smiskad på rumpan med en linjal av sin chef. Chefen ska ha skrattat under sitt tilltag – och händelsen har kritiserats hårt från politiskt håll.

ANNONS
|

Det var förra året som den brittiska kvinnan var på ett möte med två av sina chefer på sin arbetsplats. En av hennes chefer bad då henne att ställa sig upp och vända sig om, varpå han slog till henne på rumpan med en linjal, vilket Sky News rapporterar.

Chefen ska efter det ha skrattat och sagt: ”Jag är ledsen, jag var tvungen.”

Kvinnan ska då ha vänt sig till den andra chefen och frågat: ”Är det här tillåtet?”

Men enligt tidningen behandlade båda männen det som ett skämt och berättade för andra anställda som anlände till mötet om vad som hänt.

ANNONS

Händelsen ska ha chockat och förödmjukat kvinnan så till den grad att hon till en början inte vågade berätta varken för sin mamma eller sin pojkvän om vad som hänt. Hon vägrade även att återvända till jobbet efter behandlingen.

Anklagades för att ha ”klätt sig provocerande”

Efter händelsen framförde kvinnan ett klagomål till sin arbetsgivare. Men det dröjde innan hon skulle få något gensvar. Arbetsgivaren svarade inte henne om händelsen på tio dagar, och det tog totalt fem veckor för arbetsplatsen att utreda händelsen.

Arbetsgivaren ska dessutom ha anklagat kvinnan för att ha ”klätt sig och betett sig provocerande”, något som kvinnan förnekar enligt Sky News. Anklagelserna, menar hon, var ytterligare trakasserier och menade att försöka stämpla henne som en ”bråkmakare.

Kvinnan ska senare ha fått rätt i fallet om att det rört sig om sexuella trakasserier på arbetsplatsen och har tilldelats motsvarande en miljon svenska kronor i skadestånd.

Chefen som slog till kvinnan ska ha sagt upp sig och inte stannat kvar under sin uppsägningstid på arbetsplatsen.

Händelsen har kritiserats av Geraldine McGahey, chef för Nordirlands jämställdhetskommitté (ECNI). McGahey har kallat incidenten för ”chockerande” och menar att den visar på en ”giftig grabbkultur som saknar respekt för kvinnliga kollegor”.

LÄS MER:Kollegor tafsar och knarkar – personal flyr Burger King

LÄS MER:Lärare får sparken efter anklagelser om sexuella trakasserier

LÄS MER:Polis döms för sexuellt ofredande – klämde på kollegans rumpa

ANNONS