Polisen fattade misstanke om att kvinnan gjort en ”olaglig abort” och hon hölls i polisförvar i 36 timmar.
Polisen fattade misstanke om att kvinnan gjort en ”olaglig abort” och hon hölls i polisförvar i 36 timmar. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Kvinna fick missfall – hölls i förvar i 36 timmar över abortmisstankar

En brittisk kvinna fick ett missfall i den 24 veckan av sin graviditet. Polisen fattade misstanke om att kvinnan gjort en ”olaglig abort” och hon hölls i polisförvar i 36 timmar.

ANNONS
|

Det var förra året som en brittisk kvinna i 40-årsåldern fick ett missfall i sitt hem och födde ett dödfött foster, som var cirka 24 veckor gammalt, vilket The Independent rapporterar.

Kvinnan tog sig till sjukhus och skrevs ut morgonen därpå. Men då blev hon gripen och förd till polisens förvar, eftersom de misstänkte att kvinnan gjort en abort efter den lagliga gränsen. I England, Skottland och Wales får en abort utföras fram tills dagen innan den 24:e veckan av en graviditet.

Kvinnan hölls i förvaret i 36 timmar innan hon släpptes. Hon har varit under utredning i ett och ett halvt år men har inte åtalats för något brott.

ANNONS

Sjukvårdsarbetare ringde polisen

Jonathan Lord, medicinsk chef för abortleverantören MSI Reproductive Choices, berättade för The Independent att kvinnan ska ha varit i kontakt med dem innan missfallet för att fråga om en oönskad graviditet och abort.

– Eftersom våra sjukvårdskollegor blev misstänksamma då de visste att hon hade varit i kontakt med oss, en abortleverantör, så misstänkte de henne för att ha gjort en illegal abort och ringde polisen. Men hon var inte över gränsen för en laglig abort, säger Jonathan Lord.

Jonathan Lord uppger att han har tillgång till födelsevikten och mätningarna av det dödfödda barnet och säger att han är säker på att det var under 24 veckor, enligt The Independent.

Kvinnan har drabbats av PTSD

Kvinnan ska ha drabbats hårt av den ”traumatiska” upplevelsen av att ha varit fängslad och ska ha drabbats av posttraumatiskt stressyndrom, eller PTSD.

– Inte från själva födseln, utan från att bli stämplad som brottsling och häktad. Hon vet att hon är under utredning men vet inte varför. Polisen beslagtog hennes telefon och laptop, säger Jonathan Lord.

Förra veckan uppdagades det att minst 17 kvinnor utretts av polisen i England och Wales under de senaste åtta åren för att ha gjort illegala aborter eller försökt avbryta graviditeter, vilket National World rapporterade.

ANNONS

Jonathan Lord tycker att det borde anses vara ”otänkbart i ett civiliserat samhälle” att utsätta kvinnor för en upplevelse som den 40-åriga kvinnan gått igenom.

– I en tid som de mest behöver tillgång till sina vänner, sjukvårdspersonal och förespråkare, är de isolerade när deras telefoner och datorer beslagtas. Alla harmlösa internetsökningar eller meddelanden till vänner – som "hur får jag en abort?" – kan användas som bevis mot dem, säger Jonathan Lord.

LÄS MER:10-åring blev gravid efter våldtäkt – nekades abort

LÄS MER:USA:s högsta domstol river upp den nationella aborträtten

LÄS MER:Aborträtt kan skrivas in i franska grundlagen

ANNONS