Kvinnliga veteraner i USA har svårt att komma in i samhället

I USA är mängden veteraner större än hela Sveriges befolkning. Och en miljon av dem lever i fattigdom.
På ett center för kvinnliga veteraner i Philadelphia finns en stark gemenskap – men vittnesmålen om den misslyckade hjälpen är många.
– Politikerna bryr sig bara om veteraner när det är val, säger Roselyn Jarvis, som gick in i militären som tonåring.

ANNONS
|

Få det senaste om det amerikanska presidentvalet – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ taggen Val i USA och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något.

Klicka här för att följa Val i USA.

På Women Veterans Center i Philadelphia stiger sorlet för varje kvinna som kommer in. Det är tisdag, vilket betyder att ”Let’s grill, chat n chew” står på schemat – en lunch för alla som vill komma. Andra dagar kan man bland annat äta middag, spela spel eller vara med i en workshop. Men det råder full aktivitet även bortom schemat.

– Det är en trygg plats och att komma hit har gett mig vänner och en gemenskap. Det behöver investeras mer i platser och organisationer som den här, säger Roselyn Jarvis, som är i full färd med att hänga upp kläder som donerats.

ANNONS

En del plagg får uppskattande o:anden från kvinnorna som är på plats, andra – som ett par fluffiga tofflor med björnklor – får dem att brista ut i skratt.

Vem bryr sig mest om veteranerna?

Det finns 18 miljoner veteraner i USA, enligt Pew Research. Det motsvarar cirka sex procent av populationen i landet. Kvinnor står för elva procent av veteranerna.

Hemlösheten bland veteraner är stor, även om olika beräkningar ger olika siffror handlar det om mellan 35 000 och 70 000 personer. Därtill lever nästan en miljon i fattigdom och två av tre beräknas ha problem med psykisk ohälsa eller beroende.

Roselyn Jarvis är en av många som gick med i det militära som tonåring, hon var 17 år och beställde bland annat delar till stridsfordon. Det var 70-tal och kvinnorna var i stark minoritet på militärbaserna.

– De sa det inte rakt ut, men man kände hela tiden av att man inte var lika viktig som männen. Vi blev inte tagna seriöst.

Roselyn Jarvis är en av många som gick med i det militära som tonåring. Hon älskade det militära livet, men är besviken på hur veteraner behandlas. Enligt henne prioriterar politiker andra frågor än veteraners välmående. Hemlösheten och fattigdomen är utbredd.
Roselyn Jarvis är en av många som gick med i det militära som tonåring. Hon älskade det militära livet, men är besviken på hur veteraner behandlas. Enligt henne prioriterar politiker andra frågor än veteraners välmående. Hemlösheten och fattigdomen är utbredd. Bild: Adrianna Pavlica

Som kvinnlig veteran märks skillnaderna även idag, och Roselyn Jarvis menar att USA:s veterandepartement, Veteran Affairs, har en lång väg att gå, exempelvis är de flesta events anpassade till män.

– Eftersom männen är så många fler är de i förgrunden, fortfarande. Och om det inte är något specifikt för kvinnor så nämns vi sällan.

ANNONS

Obama-administrationen lovade att få slut på hemlöshet hos veteraner innan 2015. I höstas röstade kongressen igenom paket som ska förbättra Veteran Affairs arbete med hemlöshet. Och inför höstens val har Trump och Biden tävlat om vem som bryr sig om veteranerna mest, bland annat i en tv-sänd debatt i somras.

Kamala Harris har än så länge inte fokuserat på den gruppen men har redan varit ute och nämnt sitt stora stöd för ”PACT Act”, ett förbättrat hälso- och sjukvårdsstöd för veteraner, som Biden fick igenom.

– Politikerna bryr sig bara om veteraner när det är val. Det gäller båda partierna, säger Roselyn Jarvis.

Hon betonar att veteraner behöver någonstans att bo, samt få stöd gällande psykisk ohälsa.

Kvinnor borde slåss för sin egen agenda

Bland politiker har militär bakgrund blivit mindre vanlig – på 1980-talet hade omkring 80 procent av kongressen militära erfarenheter, motsvarande siffra idag är inte ens 20 procent.

Varför tar USA inte hand om sina veteraner bättre?

– Det är komplext, men det korta svaret är att de prioriterar annat. Till exempel dumpar man miljarder i Ukraina samtidigt som man har veteraner, och andra amerikaner, som sover på gatan, säger Roselyn Jarvis.

Ayriss Aaliyah var i det militära på 1990-talet. Hon lämnade en tid efter att hon fått sitt första barn.

ANNONS

Problemen med att vara kvinna i det militära menar hon är kopplat till hela samhällsstrukturen.

Ayriss Aaliyah har numera en egen lägenhet och drömmer om att arbeta med veteraner, konst och skapande. Hon visar upp skisser på smycket som hon en dag lyckas sälja.
Ayriss Aaliyah har numera en egen lägenhet och drömmer om att arbeta med veteraner, konst och skapande. Hon visar upp skisser på smycket som hon en dag lyckas sälja. Bild: Adrianna Pavlica

– Innan kvinnor börjar slåss med män för en agenda som män kommit på, borde kvinnor lära sig att slåss för sin egen agenda.

Je’Nein Ellen White är 38 år och gick in i militären 2003. Då var kvinnorna fler.

– Det var mycket mer accepterat på 2000-talet att vara kvinna i det militära och det handlade inte bara om att kunna lyfta ett visst antal kilo.

Hon stannade i tio år och var bland annat medlem i nationalgardet, men att lämna militären har varit tufft.

– Jag försöker fortfarande att förstå hur jag ska interagera och fungera i den ”vanliga” världen. I det militära kommer det att gå bra för dig så länge du gör det du ska. I samhället finns på ett sätt många fler regler, och de är otydliga, och du kan välja olika regler att följa. Att integreras i samhället efter att ha varit i det militära tar tid.

Je’Nein Ellen White är idag 38 år gammal och spenderade tio år i det militära. Anpassningen till ett “vanligt” liv är tuff.
Je’Nein Ellen White är idag 38 år gammal och spenderade tio år i det militära. Anpassningen till ett “vanligt” liv är tuff. Bild: Adrianna Pavlica

Idag har Je’Nein Ellen White kommit till centret för lunch, men också för att låna en dator, vilket hon gör ofta för att hålla sig uppdaterad. Hon tittar på klipp på de senaste nyheterna – den här dagen har Joe Biden precis lämnat över facklan till vicepresidenten för kampanjen. Hon tror att Kamala Harris, om hon blir vald till president, kan ha betydelse för veteraner.

ANNONS

– Det skulle nog finnas mer hopp för kvinnliga veteraner. För när fler kvinnor är på framträdande positioner så är fler medvetna om att vi finns. Vi behöver någonstans att bo, vi behöver kläder och mat. Men vi behöver också stöd att fortsätta framåt, precis som andra grupper i samhället.

Forskning visar att den stora mängden hemlöshet bland veteraner främst beror på bristen på bostäder som de har råd med, men hör också samman med psykisk ohälsa, missbruksproblematik och trauman. Dessutom är det svårt att få jobb – många arbetsgivare ser inte en militär bakgrund som värdefull, utan tenderar att istället se vad som fattas på cv:t, enligt Veteran Affairs.

Svårt att anpassa sig

Att lämna militären efter decennier var en helt ny sorts utmaning för Patricia Blackwell, som beskriver sig själv som en “obesjungen, ohörd” veteran.

– I det militära går du upp tidigt, du har en tydlig struktur, du har en plats. I det civila livet finns ingen struktur på samma sätt. Därför kämpar så många veteraner i det dagliga livet, det är svårt att anpassa sig till den här tillvaron.

Att så många veteraner lever på gatan upprör Patricia Blackwell.

– En del av de byggnader som görs om till lyxlägenheter – gör något för oss veteraner istället! Det finns så många veteraner som ligger på marken. En del av dem har valt det, men är du en veteran som inte vill vara hemlös så borde du kunna få hjälp. För i det militära riskerar vi livet för USA och vanliga amerikaner, det borde vi få något för.

ANNONS

Hon kommer från en militärfamilj, och valde armén. Hon har bland annat stridit i Gulfkriget.

Shymeka Wright som arbetar vid Women Veterans Center i Philadelphia kramar om Patricia Blackwell, som gick in i militären på 1960-talet.
Shymeka Wright som arbetar vid Women Veterans Center i Philadelphia kramar om Patricia Blackwell, som gick in i militären på 1960-talet. Bild: Adrianna Pavlica

– Det var kvinnor från min generation som banade väg för kvinnor i militären idag. Vi är de som startade allt och om det inte vore för oss och vårt banbrytande arbete skulle ingen kvinna i militären få det erkännande hon förtjänar.

Också Evelyn McKnight kommer från en familj av militärer, och valde marinkåren. Hon gick in i det militära på 1970-talet. Hon var den enda kvinnan bland 400 män på basen i Coronado Island i Kalifornien.

– Det fungerade mestadels bra, men det fanns män som inte ville se kvinnor stiga i graderna.

Hjälpen nu efteråt har varit bristfällig. Evelyn McKnight beskriver en lång rad tillfälliga boenden, många av dem med ovärdig standard, med kackerlackor och vägglöss. Och människor – framför allt män – som försöker utnyttja kvinnliga hemlösa veteraner. Dessutom fungerar inte sjukvården alls när det kommer till psykisk ohälsa, menar Evelyn McKnight.

– Jag har väntat på hjälp med PTSD i över 30 år nu. Är det inte en skam? Jag har tjänat det här landet. Det är ett absolut misslyckande av hela systemet.

Evelyn McKnight överväger att lämna landet om Trump vinner valet. Men hon hoppas att Kamala Harris kan förbättra situationen för kvinnor, med exempelvis lika lön för lika arbete.
Evelyn McKnight överväger att lämna landet om Trump vinner valet. Men hon hoppas att Kamala Harris kan förbättra situationen för kvinnor, med exempelvis lika lön för lika arbete. Bild: Adrianna Pavlica

Men Evelyn McKnight har hopp: kanske kan valet i november förändra något för veteraner.

ANNONS

– Jag hoppas att Kamala Harris blir president, då kanske vi kan vända skutan. Sätt kvinnor i maktpositioner! Jag har aldrig fått rättvis lön, likadan som männen, men kanske kan vi bli bättre på den fronten.

Hon fortsätter:

– Hade jag fortfarande varit i det militära när Trump var president hade jag deserterat. Och om han vinner det här valet kanske jag flyr landet.

GP:s USA-reporter Adrianna Pavlica på plats i Philadelphia
GP:s USA-reporter Adrianna Pavlica på plats i Philadelphia

LÄS MER:Rasistiska attacker efter Trumps utspel

LÄS MER:Två åtalspunkter mot Trump stryks i Georgiafallet

LÄS MER:Trump säger nej till ny debatt mot Harris

ANNONS