I flera europeiska länder kan man inte ta för givet att vatten som rinner ur kranen är drickbart.
I flera europeiska länder kan man inte ta för givet att vatten som rinner ur kranen är drickbart. Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Länderna i Europa där du kan dricka kranvattnet

Var i Europa kan man dricka kranvatten utan bekymmer? På de flesta storstäder inom EU kan man lugnt fylla sitt glas. Men på kontinenten finns det flera länder där flaskvatten är en nödvändighet.
– Risken att få i sig smutsigt kranvatten i EU är väldigt låg, säger Christer Johansson på Livsmedelsverket.

ANNONS
|

Att dricka kranvatten är en självklarhet i Sverige, något som inte är fallet på andra håll i Europa. Där kan man i stället för att vrida på kranen vrida korken för att få rent dricksvatten.

Inom EU finns det ett dricksvattendirektiv som medlemsländerna ska följa. Direktivet ställer minimikrav på dricksvattnets kvalité, berättar Christer Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

– Risken att få i sig smutsigt kranvatten i EU är väldigt låg. På alla större orter i EU ska det vara helt riskfritt att dricka kranvatten, säger han.

Är man dock på mindre orter eller på landsbygden kan läget vara ett annat.

ANNONS

Här kan du oftast dricka kranvatten

Andorra

Belgien

Cypern

Danmark

Estland

Finland

Frankrike

Grekland*

Irland

Island

Italien

Kroatien

Litauen

Liechtenstein

Luxemburg

Malta

Monaco

Nederländerna

Norge

Polen

Portugal

San Marino

Schweiz

Slovakien

Slovenien

Spanien

Storbritannien

Sverige

Tjeckien

Tyskland

Vatikanstaten

Österrike

* På vissa öar, som Kykladerna, rekommenderas flaskvatten.

Vattendirektivet omfattar inte alla vattenkällor och då kan det finnas hälsorisker om man dricker kranvatten i stället för buteljerat.

– Det händer även i Sverige, att det kan finnas verksamheter som en restaurang eller en liten camping med egen brunn, säger Christer Johansson.

Varierar utanför huvudstäderna

Enligt myndigheter i Bulgarien och Rumänien ska det gå bra att dricka kranvatten i Bukarest och Sofia. Men utanför huvudstäderna varierar vattenkvaliteten stort och det är inte garanterat att vattnet som rinner ur kranen är rent.

Christer Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Christer Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket. Bild: Privat

I Montenegro går det att dricka kranvatten men Finlands utrikesdepartement varnar om att du i landet ”särskilt under sommarmånaderna ska du dricka vatten på flaska”.

Vattenledningsvatten ”går att dricka i Ungern”, enligt UD:s hemsida. Men ungersk media rapporterar att 2022 fanns det höga arsenikhalter i dricksvattnet på flera ställen i södra Ungern.

När det gäller Kosovo rekommenderar UD ”att undvika att dricka kranvatten”.

Smakar klor

På en av svenskarnas semesterfavorit Grekland är skillnaden stor mellan fastlandet och öarna. I allmänhet är kranvattnet drickbart i landet men på vissa öar, särskilt på Kykladerna, är flaskvatten att föredra.

På många andra ställen i kontinenten är dock det vanligaste att kranvattnet smakar klor, ett ämne som används för att rena vattnet från mikroorganismer som bakterier.

ANNONS

Klor smakar dock inget vidare och brukar få många, såväl lokalbefolkning som turister, att välja buteljerat vatten. Detta trots att klor i lagom mängd inte ska innebära risk för hälsan.

Här kan kvalitén på kranvatten variera stort

Bosnien och Hercegovina

Bulgarien

Kosovo

Lettland

Montenegro

Rumänien

Serbien

Ungern

– Om man har klorering så brukar det vara inom vissa gränser, det ska inte vara hälsovådligt. Helst skulle man ju inte vilja ha klor, men det är lite grann avvägning då – risken för mikroorganismer kontra risken med klor, säger Christer Johansson.

Kräkningar och diarré

Det är just risken att få i sig mikroorganismer via smutsigt kranvatten som är anledningen till man bör flaskvatten i vissa länder i Europa är ett måste. I till exempel Albanien och Armenien bör man undvika att dricka kranvatten, enligt UD.

Om man trots allt gör det, ska man vara beredd på vissa hälsobesvär.

– Det vanligaste problemet med alla mikroorganismer, bakterier, virus och parasitära protozoer är ju illamående, kräkningar och diarréer, säger Christer Johansson.

Vill man undvika att bli sjuk men känner sig osäker om vad som gäller är Christer Johanssons råd att fråga lokalbefolkningen.

– Ofta kan det ju vara bra att se vad lokalbefolkningen gör, hur de dricker vatten. Dricker de bara vatten ur flaska? Om så är fallet, då kanske det är av en anledning.

ANNONS

Här måste du avstå från kranvatten

Albanien

Armenien

Azerbajdzjan

Georgien

Moldavien

Nordmakedonien

Ryssland

Turkiet

Ukraina

Vitryssland

LÄS MER:Här finns Västsveriges renaste vatten

LÄS MER:Kranvattnet smakar unket – hela Göteborg påverkas

LÄS MER:Utmanande när PFAS måste bort: ”Saftigt är det ju”

ANNONS