Talibaner röjer ett vallmofält i den afghanska provinsen Helmand 2022.
Talibaner röjer ett vallmofält i den afghanska provinsen Helmand 2022. Bild: Abdul Khaliq/AP/TT

Larm: Mer syntetiska droger efter talibanförbud

Det finns allt fler syntetiska opioider i omlopp, varnar FN. Ökningen tros kunna leda till fler dödliga överdoser.
Utvecklingen tillskrivs delvis talibanernas hårda nedslag mot afghanska opiumodlare. En extremt potent syntetisk variant har redan beslagtagits flera gånger i Sverige.

ANNONS

Det afghanska talibanstyrets förbud mot narkotikaproduktion 2022 bidrog till att den globala opiumproduktionen föll med hela 75 procent i fjol, uppger FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott (UNODC).

I sin årliga rapport varnar de nu för oönskade följder av talibanförbudet.

"Resultatet av en långvarig brist på afghanska opioider kan få en rad konsekvenser i Afghanistan och i transit- och destinationsland för afghanska opioider. Renheten i heroin på marknaden väntas gå ned", heter det i rapporten.

Beslag i Sverige

I brist på heroin producerat av opium från Afghanistan väntas allt fler missbrukare gå över till farligare, syntetiska opioider. Framför allt spås en ökning av nitazener – narkotikaklassade, syntetiska ämnen som kan vara upp till 1 000 gånger starkare än morfin och mycket dödliga även i små doser.

ANNONS

Nitazener har de senaste månaderna beslagtagits i både Sverige och Norge ett flertal gånger, enligt medierapporter.

Även EU:s narkotikabyrå, EMCDDA, förutspådde tidigare i år en ökning av syntetiska opioider i Europa.

Rekordmycket kokain

I övrigt visar UNODC:s årsrapport att antalet människor som brukar olika typer av narkotika världen över fortsätter att stiga. De senaste tio åren har den globala droganvändningen ökat med 20 procent, enligt rapporten.

Cannabis toppar brukarlistan, följt av opioider, amfetamin, kokain och ecstasy. Den globala kokainproduktionen nådde 2022 rekordhöga nivåer, konstaterar UNODC, totalt över 2 700 ton.

"Den kontinuerliga ökningen av både tillgång och efterfrågan på kokain sammanfaller med en ökning av våld i länderna längs försörjningskedjan, särskilt i Ecuador och karibiska länder, samt en ökning av hälsoskador i destinationsländerna i Väst- och Centraleuropa", skriver de i rapporten.

Nitazener – en grupp av syntetiska opioider – som beslagtogs av den norska tullen i slutet av 2023.
Nitazener – en grupp av syntetiska opioider – som beslagtogs av den norska tullen i slutet av 2023. Bild: Tolletaten via NTB/TT

Fakta: Opioider

Opioider – som bland annat finns i heroin, morfin och kodein – kommer från råopium som utvinns ur växten opiumvallmo.

Dess smärtstillande och berusande egenskaper har används under flera tusen år och används fortfarande under kontrollerade former som smärtstillande läkemedel i sjukvården.

Helsyntetiska opioider är framställda i laboratorium och har samma verkan, men kan vara betydligt starkare. Vissa varianter av syntetiska opioider har i studier visat sig vara minst lika dödliga som kemiska stridsmedel. Bland de syntetiska varianterna finns metadon, tramadol och fentanyl.

Opioiderna påverkar kroppens centrala nervsystem. Den omedelbara effekten är starka känslor av vällust, samt att hunger, smärta och sexuell lust kan försvinna.

Opioiderna är beroendeframkallande eftersom de ger ett kraftigt rus och kroppen snabbt utvecklar tolerans mot dem. För stora doser kan leda till andningsstillestånd och död.

Abstinenssymtomen är svåra.

Källor: Beroendecentrum, Medibas, Totalförsvarets forskningsinstitut.

ANNONS