Ulf Kristersson, Recep Tayyip Erdogan och Jens Stoltenberg under Natos toppmöte i Vilnius i somras.
Ulf Kristersson, Recep Tayyip Erdogan och Jens Stoltenberg under Natos toppmöte i Vilnius i somras. Bild: Yves Herman

Larmet: Sveriges Natoansökan kan dröja ännu mer

Om Sverige inte lyckas bli medlem i försvarsalliansen till sommaren riskerar processen att bli ännu mer utdragen. Det varnar två experter som Expressen har talat med för.
– Blir det inte då blir det svårt under hela 2024, säger försvarsexperten Patrik Oksanen på tankesmedjan Fri värld.

ANNONS

Över 19 månader har gått sedan Sverige ansökte om medlemskap i Nato, och ännu finns det ingen klarhet om när det kommer att bli av.

I våras fanns de förhoppningar om att Sverige skulle släppas in i Nato till försvarsalliansens toppmöte i Vilnius i juli. Senare var hoppet att det skulle bli av vid Natos utrikesmöte i Bryssel i november. Ett hopp som släcktes av både Turkiet och Ungern som inte hade ratificerat Sveriges ansökan. Det har de fortfarande inte gjort.

Det ungerska parlamentet öppnar igen i februari så landets ratificering kan inte ske innan dess. Det turkiska utrikesutskottet klubbade igenom den svenska Natoansökan på juldagen, men frågan måste behandlas av det turkiska parlamentet som håller stängt fram till mitten av januari.

ANNONS

Trots att Turkiets och Ungerns godkännande dröjer, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i veckan att han är övertygad om att Sverige kommer att vara medlem i Nato i juli.

Natos toppmöte i Washington

Patrik Oksanen, försvarsexpert och senior fellow på tankesmedjan Fri värld, menar att de kommande månaderna kan vara avgörande för det svenska Natomedlemskapet Sverige. Han tror att om Sverige inte blir medlem till Natos toppmöte i Washington i juli, kan frågan dras i långbänk.

– Washington är liksom målgången. Blir det inte då blir det svårt under hela 2024 och kanske längre än så, för sen vet vi inte vad som händer, säger Patrik Oksanen till Expressen.

Under 2024 ska det vara lokalval i Turkiet och även presidentval i USA, alla händelser som kan komma att påverka den svenska Natoprocessen.

– Det finns ett fönster nu. Vi vet inte hur länge det fönstret är öppet. Vi lever i väldigt turbulenta tider, säger Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan till tidningen.

Som om vi är medberoende

Även Rysslands relationer med USA och Turkiet kan spela roll i processen, menar experterna. En viktig pusselbit är också om USA slutligen säljer till Turkiet de F-16 som landet har efterfrågat.

Med så många faktorer som kan spela in menar Magnus Christiansson att det är svårt att förutse när Sverige kommer att bli Natomedlem.

ANNONS

Och stressen för att gå med i försvarsalliansen så snabbt som möjligt kan ha varit ett problem för den svenska Natoprocessen, tycker Patrik Oksanen:

– Vi agerar lite grann som om vi är medberoende. Vi tolkar varenda liten sak hit och dit positivt, i stället för bara vara iskalla, fokusera på att få ordning på våra egna saker och vara en konstruktiv allierad i övrigt i Nato.

LÄS MER:Amerikanska stridsflygplan är nyckeln till Nato

LÄS MER:Amerikanska styrkor slipper svenska straff

LÄS MER:Turkisk politiker kräver fred i Gaza för ja till Sverige i Nato

ANNONS