Demonsrationer till stöd för Gisèle Pélicot, vars make erkänt att han drogat och våldtagit henne och som nu står inför rätta.
Demonstrationer till stöd för Gisèle Pélicot, vars make erkänt att han drogat och våldtagit henne och som nu står inför rätta. Bild: Michel Euler/AP/TT

Lät främlingar våldta sin fru – erkänner: "Jag är en våldtäktsman"

– Min fru förtjänade inte detta.
Fransmannen Dominique Pélicot, som anklagas för att ha drogat sin fru och låtit män förgripa sig på henne, tar till orda i rätten.

ANNONS
|

Den 71-åriga fransmannen misstänks ha drogat sin fru i flera år, utan hennes vetskap, och bjudit in främmande män att våldta henne.

Rättegången mot Dominique Pélicot, och ytterligare 50 andra män som misstänks för övergrepp på 72-åriga Gisèle Pélicot, inleddes den 2 september och väntas pågå i fyra månader. Flera av de åtalade riskerar 20 års fängelse för grov våldtäkt.

På tisdagen har mannen nu också själv erkänt att han är en våldtäktsman.

– Jag skyller absolut ingenting på henne, jag var väldigt nöjd med henne, säger han i rätten enligt franska Le Figaro.

– Jag är en våldtäktsman som de andra här i rummet. De visste allt. De kan inte säga något annat. Hon förtjänade inte det, jag medger det.

ANNONS

Utsattes för övergrepp i ett decennium

I det bevismaterial som lagts fram finns tusentals bilder och filmer som visar hur över 70 olika män våldtar henne – övergrepp som pågått under en tioårsperiod. De åtalade är i 25- till 75-årsåldern – bland dem en tidigare polis, en kommunpolitiker och en journalist.

I måndags riskerade rättegången att skjutas upp efter att Dominique Pélicot drabbats av njursten och urinvägsinfektion. Men på tisdagen återupptogs rättegången, men där fler pauser kommer att tas under dagen.

Fallet har rört upp starka känslor i Frankrike. Sedan rättegången inleddes har kvinnor klädda i svart demonstrerat mot våld mot kvinnor utanför domstolen i Avignon.

Rättegången är öppen för allmänheten på uppmaning av Gisèle Pélicot, som även har gått med på att hennes namn och bild publiceras.

Texten uppdateras

LÄS MER:Protester i Frankrike – skakat av våldtäktsfall

LÄS MER:Uppmärksammad våldtäktsrättegång skjuts upp

LÄS MER:Vittnar om fasan: Män bjöds in för att våldta

ANNONS