Sergej Lavrov under OSSE-mötet för medlemsländernas utrikesministrar i Arlanda utanför Stockholm. Om bilden är tagen före eller efter toalettbesöket förtäljer inte historien.
Sergej Lavrov under OSSE-mötet för medlemsländernas utrikesministrar i Arlanda utanför Stockholm. Om bilden är tagen före eller efter toalettbesöket förtäljer inte historien. Bild: Erik Simander/TT

Lavrovs ilska mot svenska toaletterna

Sergej Lavrov är upprörd. Under ett besök i Sverige behövde han uträtta sina behov, och hänvisades till en könsneutral toalett. ”Omänskligt”, tyckte den ryske utrikesministern.
– Jag kunde inte tro det, sa han på ett internationellt ekonomiforum i Moskva.

ANNONS
|

Sergej Lavrov talade på det årliga evenemanget Primakov Readings i Moskva på onsdagen och kom in på toleransen mot olika könsidentiteter i Europa, något som den ryske utrikesministern inte uppskattar.

För att driva hem sin poäng tog han ett exempel från ett besök i Sverige, då Lavrov deltog i ett OSSE-ministermöte 2021. Ryssen behövde uträtta sina behov och frågade i pausen efter toaletten. Då fick han en chock, vad det verkar.

– Jag visades till en dörr som det stod ”WC” på. Jag frågade: ”Är det damernas eller herrarnas?” Då fick jag veta att den var för alla.

”Omänskligt”

Lavrov gör en konstpaus, innan han fortsätter:

ANNONS

– Jag kunde inte tro det, men det var verkligen så det var. Du kan inte föreställa dig hur omänskligt det är.

I Ryssland har lagstiftningen nyligen skärpts mot det som kallas ”hbtq-propaganda”. Man har förbjudit allt framförande av ”icke-traditionella” sexuella relationer, samt information som kan få barn att ”vilja byta kön”.

Den som bryter mot förbudet och anses sprida sådan ”propaganda” kan få betala saftiga böter, 70 000 kronor, enligt TT.

LÄS MER:Rysslands hbtq-lagar skärps ytterligare

LÄS MER:Lavrov: Nato är direkt inblandat

LÄS MER:Ryssland: Provocerande att neka Lavrov inträde

ANNONS