Lik och tonvis med kokain på colombiansk knarkubåt

Den colombianska flottan gjorde en skrämmande upptäckt under söndagen. En 15 meter lång farkost drev omkring i Stilla havet. Ombord fanns två lik – och över 2,6 ton kokain.

ANNONS
|

Farkosten drev omkring i Stilla havet utanför Colombias kust när landets flotta upptäckte den på söndagen. Utanför skrovet låg två svårt medtagna personer, men den verkligt obehagliga upptäckten mötte flottisterna på insidan.

Förutom uppskattningsvis över 2,6 ton kokain låg där två döda människor. De två överlevarna fördes till ett fartyg i närheten där de fick livräddande vård.

Fartyget är en ubåt av ett slag som den colombianska Farc-gerillan tidigare har använt för att smuggla narkotika till Centralamerika.

”Tydligen hade det skett en olycka inne i ubåten på grund av giftiga gaser från bränslet”, skriver det colombianska försvarsministeriet i ett uttalande, rapporterar New York Post.

ANNONS

Inte den första av sitt slag

De två männen, de två döda och knarket fördes till Tumaco för en teknisk undersökning, skriver ministeriet vidare i uttalandet.

Ytterligare två liknande ubåtar har nyligen beslagtagits. Farc-gerillan, som finansierar sin verksamhet med bland annat narkotikaförsäljning, tros använda dem för att kunna transportera droger utan att upptäckas av radar. Trots att ubåtarna byggs på avlägsna platser i djungeln är de förvånansvärt avancerade, och har visat sig kunna färdas helt under vatten samt transportera tio ton narkotika, enligt en analys från Marylands universitet 2016.

Efter söndagens beslag svor försvarsministeriet att fortsätta slå ner på alla illegala narkotikafarkoster i landet.

"Den colombianska flottan kommer att fortsätta använda all sin kapacitet till att motverka gisslet av narkotikaorganisationer som begår brott i det colombianska Stilla havet", skriver de i uttalandet.

LÄS MER:Colombia: Ensamstående kvinnofångar kan friges

LÄS MER:Colombia och ELN överens om samtal

LÄS MER:Colombias "kokainflodhästar" sprider sig

ANNONS