Bild tagen utanför skolan i Georgia, där fyra personer dog i en skjutning.
Bild tagen utanför skolan i Georgia, där fyra personer dog i en skjutning. Bild: Mike Stewart

Mammans varning innan skolskjutningen: ”Extrem nödsituation”

Beväpnad med ett gevär gick den 14-årige pojken in på sin skola i Georgia och började skjuta. Fyra personer, varav två jämnåriga barn, miste livet.
Kort dessförinnan hade skolan fått ett samtal från pojkens mamma, som varnade om en ”extrem nödsituation” rörande sin son.

ANNONS
|

Det var i onsdags som vansinnesdådet inträffade på Apalachee High School i delstaten Georgia, USA. En 14-årig pojke, beväpnad med ett halvautomatiskt AR-15-gevär, gick in och sköt urskillningslöst mot både skolkamrater och lärare.

I skjutningen dog fyra personer, två vuxna som arbetade som lärare på skolan samt två 14-åriga pojkar. Utöver det skadades nio andra, varav sju av skott. Vittnesuppgifter till CNN beskriver en kaotisk situation där elever, såväl oskadda som skjutna, fick barrikadera dörrar för att stoppa skytten från att ta sig vidare.

Sheriff Jud Smith beskrev attacken som ”ren ondska” och den 14-årige, misstänkte gärningspersonen står nu åtalad för fyra fall av mord. Enligt CNN kommer han dessutom att prövas i rätten som vuxen, vilket öppnar upp för långt mycket hårdare straff än annars.

ANNONS

Nu kan nyhetskanalen också berätta att skolan varnades inför skolskjutningen – av pojkens mamma.

Mamman varnade innan dådet

Polisen larmades om dådet klockan 10.20 på onsdagsmorgonen, men enligt både CNN och Washington Post, som hänvisar till pojkens moster, mottog en skolkurator ett tio minuter långt samtal från pojkens mamma klockan 09.50 lokal tid. I samtalet varnade mamman om att en ”extrem nödsituation” rörande 14-åringen hade uppstått och att skolan behövde vara beredda.

Vad som hade hänt framgår inte av rapporten, men enligt flera nyhetsmedier kämpade 14-åringen med psykisk ohälsa under en längre tid. Han hade dessutom riktat hot mot sin skola tidigare – något som polisen snappat upp och förhört honom om redan i maj 2023.

14-åringen ska då ”uttryckt hot online om att utföra en skolskjutning” och också lagt upp bilder på vapen. Pojken ska i förhöret ha sagt att han aldrig skulle uttrycka såna hot ”ens på skämt”, och fallet avskrevs senare.

Pappan åtalas

Den 14-årige skytten är emellertid inte den enda som kan komma att dömas för skolattacken. Även hans pappa greps efter dådet och står nu åtalad misstänkt för flera brott, däribland dråp.

Anledningen är att det AR-15-gevär pojken använde var en gåva från pappan i december 2023, enligt uppgifter till CNN. Pojken fick alltså geväret av sin pappa trots att polisen bara några månader tidigare underrättat honom om pojkens hot om att utföra en skolskjutning.

ANNONS

Skulle pappan komma att dömas blir det i så fall det andra fallet där föräldrar till minderåriga skolskyttar hålls ansvariga för barnens dåd.

I april dömdes ett föräldrapar i delstaten Michigan – vars son dödade fyra elever 2021 – till minst 10 års fängelse, dels för att de inte sett till att säkra ett skjutvapen de hade hemma och dels för att de agerat likgiltigt gällande tecken på att deras sons psykiska hälsa försämrats, enligt TT.

LÄS MER:Fyra personer döda i skolskjutning i USA

LÄS MER:Framgång för Trump: Dom först efter valet

LÄS MER:Harris: Mina värderingar har inte ändrats

ANNONS