Arkivbild. I måndags råkade en man backa in sin bil i Japans äldsta toalett. Bilden visar en man som cyklar i Higashiyama-distriktet i Kyoto.
Arkivbild. I måndags råkade en man backa in sin bil i Japans äldsta toalett. Bilden visar en man som cyklar i Higashiyama-distriktet i Kyoto. Bild: Jae C. Hong

Man backade in sin bil i Japans äldsta toalett

I måndags råkade en man backa in sin bil i en gammal tempelbyggnad i Kyoto – och skadade byggnaden som huserar landets äldsta toalett.

ANNONS
|

I Tofukuji-templet, som ligger i Kyotos Higashiyama-distrikt, finns en gammal relik bevarad – nämligen landets äldsta toalett.

Den kommunala latrinen, som består av ett 20-tal utgrävda hål på rad, har utsetts av den japanska regeringen som ett viktigt kulturarv. Toaletten byggdes någon gång mellan 1300- och 1500-talet under den första hälften av Muromachi-perioden.

Templet ska ha rymt ett hundratal munkar, vilket har gett upphov till latrinens smeknamn hyakusecchin – ”hundra personers-toaletten”.

Men i måndags råkade en man som arbetar med kulturbevaring köra in i tempelbyggnaden med sin bil. Enligt tidningen Asahi upptäckte inte mannen att han lagt i backen när han tryckte på gasen.

ANNONS

Bilen kraschade rakt in genom ytterdörren av trä och blev stående mitt inne i toalettbyggnaden. Enligt Kyotos polismyndighet ska endast själva byggnaden ha skadats och själva toaletterna ska ha klarat sig.

– Vi är lättade över att skadan går att reparera, säger Keishu Nagai, chef vid templets forskningsinstitut.

Till tidningen Kyoto Shimbun säger han att de hoppas att kunna återställa det innan höstsäsongen drar igång, vilket färgar trädkronorna i området i klarröda färger och lockar många turister.

– Men reparationerna kommer förmodligen att dröja till nästa år, fortsatte han.

LÄS MER:Nekades träffa påven – förstörde antikviteter

LÄS MER:Tusenårig guldskatt upptäckt i Israel

ANNONS