Lawrence Faucette, här tillsammans med sin fru Ann.
Lawrence Faucette, här tillsammans med sin fru Ann. Bild: Mark Teske

Man fick grishjärta – dog efter sex veckor

Världens andra man att få ett grishjärta inopererat har avlidit, knappt sex veckor efter transplantationen. Det rapporterar CBS News.

ANNONS
|

Den andra mannen någonsin att få ett genmodifierat grishjärta inopererat i sin kropp avled under måndagen, 58 år gammal. Enligt CBS skedde transplantationen den 20 september i år, vilket betyder att grishjärtat höll patienten Lawrence Faucette vid liv i knappt sex veckor.

– Herr Faucette gjorde betydande framsteg efter operationen och deltog i fysioterapi, tillbringade tid med familjemedlemmar och spelade kort med sin fru, sade Bartley Griffith, kirurgen som utförde transplantationen vid Marylands universitetssjukhus.

– Under de senaste dagarna började hans hjärta dock visa de första tecknen på organavstötning – den svåraste utmaningen även vid traditionella transplantationer med mänskliga organ, fortsatte Griffith.

ANNONS

Den första transplantationen av ett grishjärta skedde även det på Marylands universitetssjukhus. Då hölls patienten, 57-årige David Bennet, vid liv i runt två månader innan hjärtat gav upp.

Ville ha mer tid med familjen

Lawrence Faucette, en veteran i den amerikanska flottan, var döende i hjärtsvikt men oberättigad en vanlig hjärttransplantation när han bestämde sig för att delta i den experimentella behandlingsstudien.

Enligt CBS News motiverade han beslutet med att det skulle kunna ge honom mer tid med sin familj.

– Jag kommer att kämpa med näbbar och klor för varje andetag så att jag kan stanna med dem lite längre, men realistiskt sett är detta fortfarande en inlärningsprocess i ett tidigt stadium och jag måste vara redo att acceptera vilket utfall vi än ställs inför, har Faucette tidigare sagt till tv-kanalen.

I ett uttalande på sjukhusets hemsida säger Lawrence Faucettes fru Ann att han ville bidra till forskningen om transplantationer, så att man i framtiden har fler alternativ.

– Han visste att hans tid med oss var kort, och detta var hans sätt att göra något för andra. Han kunde aldrig föreställa sig att han skulle överleva så länge som han gjorde, eller att kunna bistå med så mycket data till xenotransplantationsprogrammet.

ANNONS

Hon tackar även all sjukhuspersonal för deras hjälp under processen. Enligt Bartley Griffith har sjukhuset nu sorg.

– Vi sörjer förlusten av herr Faucette, en fantastisk patient, forskare, veteran och familjeman som bara ville ha lite mer tid med sin fru, son och övriga familj.

LÄS MER:Nytt försök med grishjärta i människa

LÄS MER:Grisnjure har fungerat en månad hos hjärndöd

LÄS MER:Den första patienten att få ett grishjärta inopererat har dött

ANNONS