Man överlevde 24 dagar på ketchup – får ny båt av ketchupjätten

47-åriga Elvis Francois från Dominica överlevde 24 dagar på en båt som drev runt ute till havs. Det enda han hade att livnära sig på var en flaska ketchup, lite vatten och några kryddor.
Nu vill den amerikanska ketchupjätten Heinz ge honom en ny båt.

ANNONS
|

Det var i slutet på december som 47-åriga Elvis Francois höll på och reparerade en båt vid den nederländska delen av ön Saint Martin. Plötsligt började hans båt driva och på kort tid befann han sig ute på öppet hav.

I 24 dagar drev han runt på havet och överlevde tack vare att det fanns vatten ombord på båten, samt lite buljongtärningar, vitlökspulver – och en flaska ketchup.

Till sist såg han ett flygplan flyga över båten och med hjälp av en spegel lyckades han få deras uppmärksamhet och räddades.

Kort därpå startade det amerikanska matföretaget Heinz, mest känd för sin ketchuptillverkning, en kampanj på sociala medier för att få kontakt med mannen då de ville ersätta hans båt. Hashtaggen #FindtheKetchupBoatGuy blev snabbt viral.

ANNONS

"Vi fick tusentals gilla-markeringar, delningar och vänliga meddelanden i vårt sökande efter Elvis François," säger Heinz i ett uttalade på sin Instagram på måndagen, enligt The Guardian.

"Det var en otrolig gruppinsats som sträckte sig över sex kontinenter och som gav upphov till hundratals artiklar och ledtrådar och som till sist ledde till kontakt med Elvis."

Enligt The Guardian håller företaget på att komma överens med Elvis Francois om hur de ska ”lösa de logistiska detaljerna” med hur han ska få en ny båt.

Elvis förlorade allt på båten

Elvis Francois har sagt att han vid flera tillfällen försökte fånga förbipasserande båtars uppmärksamhet. Bland annat ska han ha ristat in ordet hjälp i båtens skrov och även tänt eld på en bit av båten för att påkalla uppmärksamhet.

När Elvis Francois väl räddades hade han flutit ända från Saint Marten till Colombia, drygt 1 500 kilometer bort. Han var tvungen att lämna båten i havet.

– Jag förlorade allt jag hade på den där båten, säger Elvis Francois i en videointervju med den dominikanska nyhetssidan Emonews.

Där berättar Francois att han även försökte fånga och äta lite sjögräs under sin tid till havs.

– Allt jag kunde tänka på var ”när kommer det här ta slut”, säger han till Emonews reporter.

ANNONS

Trots de många dagarna med knappt någon mat uppges Elvis Francois vara vid förhållandevis god hälsa, men han har gått ner mycket i vikt.

LÄS MER:Överlevde 24 dagar på ketchup

LÄS MER:Räddade efter veckor i ranglig båt – 26 döda

LÄS MER:Tre grävdes fram – 13 dagar efter skalvet

ANNONS