Britt-Marie Mattsson: Många demokrater tror Kamala Harris är chanslös

Varför lanserar inte de kritiska demokraterna Kamala Harris som ny presidentkandidat istället för Joe Biden? Svaret är att inte heller Harris tros kunna vinna presidentvalet. Dramat fortsätter inom partiet.

ANNONS
|

Demokraterna kommer inte undan Kamala Harris. Enligt uppgifter på lördagen har toppskiktet i partiet bestämt sig för henne. Men ingen vill öppet träda fram och bekräfta. Harris ska som vicepresident istället komma som ett naturligt val – som ingen direkt behöver ta ansvar för – när Biden tvingats att självmant stiga åt sidan.

Kamala Harris valdes av Joe Biden som vicepresident 2020. Hon ansågs komplettera den erfarne äldre Biden på ett bra sätt. Kvinna, svart pappa från Karibien, mamma från Indien. Jurist och åklagare från Kalifornien, vald till sin första period som senator. Relativt ung, vid det tillfället 54 år.

ANNONS

Det fanns dock en viktig varningsklocka. Hon ställde, liksom Biden , upp i primärvalen men kom aldrig ur startblocken och avslutade kampanjen redan innan de första kraftmätningarna i Iowa och New Hampshire. Stödet för henne som presidentkandidat var minimalt, trots att hon i senatsvalet fyra år tidigare vunnit med över 60 procent av rösterna i det demokratiskt dominerade Kalifornien.

Dalande stjärna

Men när Joe Biden installerades som president 2021 stal hon som vicepresident showen. Det var henne som kamerorna följde när hon, bakom Biden, promenerade från Kapitolium till Vita huset. Snart dalade dock hennes stjärna. Det går att skylla på att vicepresidenter alltid spelar andrafiolen och aldrig kan profilera sig. Presidenten bestämmer i huvudsak vad vicepresidenten ska göra. För Kamala Harris handlade det om att hon fick den kontroversiella olagliga immigrationen på sitt bord. Men hon fick även huvudansvaret för den betydligt mer populära frågan om aborträtten, särskilt efter HD:s inskränkande beslut. Hon fick dessutom i uppdrag av Biden att representera USA internationellt vid flera viktiga toppmöten och andra sammankomster.

Det finns alltid ett inslag av rasism i USA och även problem med att acceptera en kvinna som högst upp efter presidenten. Harris är den första kvinnan som valts till vicepresident.

Invändningarna mot politikers framtoning är också vanliga i ett system med personval. Och Harris stil väckte redan inför primärvalen 2020 negativa reaktioner. Hon beskrevs som en åklagare, som i domstolen långsamt och med konstpauser försöker övertyga en okunnig jury, och som med inövade leenden och omotiverade skratt inte heller får med sig en publiken vid sina framträdanden.

ANNONS

Beskrivningen må vara orättvis men republikanerna har hjälpt till att förstärka den och i konservativa tv-kanalen Fox är hon sedan länge en person som hånas. Även Donald Trump brukar häckla henne vid sina möten och på sociala plattformar.

Står fast vid Bidens sida

Det finns alltså redan en uppförsbacke för Kamala Harris om hon ska kunna ändra den negativa bilden. Den korta tiden som finns till förfogande talar inte till hennes fördel.

Demokraterna har inte heller byggt upp henne under vicepresidenttiden. Det har även funnits röster som uppmanat Joe Biden att i år byta ut Harris mot någon annan som sin vice för att öka möjligheterna att vinna valet.

Hittills har Kamala Harris inte visat några tecken på att vika från Joe Bidens sida. De är teamet ”Biden-Harris” som dominerar kampanjutskicken och de vädjar gemensamt om stöd och bidrag till valrörelsen. Det senaste dygnen har uppgifter, med anonyma avsändare, kommit om att Harris skulle ha kallats till möte med flera av de stora donatorerna, som inte namnges. Vilka de är och vad som sagts där är därför oklart. Det finns ännu inga läckta uppgifter om att Kamala Harris skulle vara beredd att stiga fram, såvida inte Joe Biden direkt pekar ut henne som en given efterträdare.

ANNONS

Under helgen har trycket på Joe Biden ökat ytterligare att ge upp och ännu fler ledamöter av representanthuset uppmanar honom att själv lämna över kandidaturen till någon annan. Men inte heller de nämner några namn. Kamala Harris fortsätter att vänta.

LÄS MER:Hur dramat än slutar för Biden är skadan redan skedd

LÄS MER:En nedtonad, men knappast ny, Donald Trump

LÄS MER:Vance lovade att kämpa för de bortglömda arbetarna

ANNONS