Franske vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon med Nobelpristagare Anne Ernaux vid sin sida i en omfattande demonstration mot bland annat höjda levnadsomkostnader.
Franske vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon med Nobelpristagare Anne Ernaux vid sin sida i en omfattande demonstration mot bland annat höjda levnadsomkostnader. Bild: Aurelien Morissard/AP/TT

Massiv protest mot läget i Macrons Frankrike

Tusentals demonstranter marscherade i centrala Paris på söndagen i protest mot ökade levnadsomkostnader, inflation och president Emmanuel Macrons politik i allmänhet.

ANNONS
|

Uppmaningen till en protestmarsch kom från den franske vänsterpolitikern Jean-Luc Mélenchon, och den genomfördes samtidigt som en omfattande strejk på flera oljeraffinaderier pågår.

Säkerhetsstyrkor använde batonger och avfyrade tårgas mot grupper av demonstranter som kastat föremål mot polisstyrkorna.

Vissa i protesten bar gula västar, en koppling till demonstrationerna 2018 där där den gula västen blev en symbol för motstånd mot Macrons styre.

De ekonomiska problemen i Frankrike förstärks av strejken mot fyra av landets sju raffinaderier, där fack och ägaren Totalenergies är på kollisionskurs sedan i början av september.

Mélenchon och hans vänsterparti hoppas på fortsatta protester:

– Vi kommer att se en vecka som vi inte sett maken till. Vi börjar med denna marsch som är en enorm succé, sade han från ett lastflak under marschen.

ANNONS

Bland dem som gick i demonstrationens första led var Anne Ernaux, årets Nobelpristagare i litteratur, som dagar för marschen uppmanade fransmännen att vädra sitt missnöje.

Omkring 14 000 personer deltog enligt organisatörerna i protesten.

ANNONS