Massiva strömavbrott på Balkan

Stora delar av Balkanhalvön drabbades av strömavbrott under fredagen. I Sarajevo har det lett till stora trafikproblem och AC har slutat fungera i områden där temperaturen stigit till 40 grader.

ANNONS
|

Strömavbrottet började i Montenegro vid klockan 12.30 på fredagen. Därefter kom rapporter om strömlösa delar av Bosnien och Hercegovina, Albanien och Kroatien.

Turistorter som Dubrovnik, Split och ön Hvar ska ha varit helt strömlösa enligt lokala medier. Som följd tvingades restauranger, pubar och glasskiosker stänga.

Vid klockan 13.30 var elen tillbaka på flera håll.

”Kaosartat”

Till Aftonbladet berättar semestrande svenskar i området att hotell är helt nedsläckta och att folk fastnat i hissar.

– Det är kaosartat, säger en person på plats till tidningen.

Bosniens huvudstad Sarajevo har som följd av avbrottet drabbats av stora trafikproblem. Trafikljusen slutade fungera och spårvagnarna har stått stilla. Även Montenegros huvudstad Podgorica ska ha varit helt nedsläckt.

ANNONS

Samma elnät

Det är ännu oklart vad som orsakat strömavbrotten, som enligt den kroatiska nyhetsbyrån Hina är det första av sitt slag att drabba flera länder samtidigt.

Strömavbrotten är dock en trolig konsekvens den stora värmebölja som drabbat området, med temperaturer upp mot 40 grader, skriver ABC News. Elnätet i området är fortfarande sammankopplat sedan Jugoslavientiden.

ANNONS