Amerikaner lever kortare liv än någonsin på den hör sidan år 2000 visar ny statistik från den amerikanska folkhälsomyndigheten.
Amerikaner lever kortare liv än någonsin på den hör sidan år 2000 visar ny statistik från den amerikanska folkhälsomyndigheten. Bild: J. David Ake

Medellivslängden i USA den lägsta på 25 år

Aldrig tidigare på den här sidan millennieskiftet har medellivslängden i USA varit så låg, rapporterar BBC. Lokala myndigheter tror att pandemin spelar stor roll bakom de dalande siffrorna – men man pekar även på överdoser av droger som ett stort problem.

ANNONS
|

Amerikaner väntas leva fram tills dess att de är 76,4 år gamla, visar en undersökning för 2021 från den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC. Det är den lägsta medellivslängd-noteringen på 25 år, rapporterar BBC. Motsvarande siffra 2019 låg på 78,8 år.

Den dystra statistiken från den amerikanska folkhälsomyndigheten visar att USA fortsätter att ligga efter bland de största ekonomierna i världen när det kommer till livslängd. Den negativa trenden fortsätter från 2021 där medellivslängden också kortades. Och enligt CDC rör det sig om den största minskningen av medellivslängden på två år sedan år 1923.

CDC pekar på coronapandemin som en orsak bakom tappet.

ANNONS

”Minskningen i förväntad levnadslängd sedan 2019 är till stor del driven av pandemin,” skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Överdoser ett stort problem

Samtidigt medger den amerikanska folkhälsomyndigheten att även utbredd droganvändning i USA spelar roll. Överdoser från droger stod för nära en tredjedel av de ”olycksorsakade” dödsfallen i landet, visar datan från CDC. Överdoser i landet har överlag ökat med 16 procent sedan 2020. Den siffran inkluderar överdos genom fenrtanyl som i sig har ökat med 22 procent.

GP har tidigare rapporterat om hur fentanyl flödar in i USA och att amerikanska myndigheter uppgett att man beslagtagit tillräckligt mycket fentanyl under 2022 för att kunna döda alla amerikaner.

Som en jämförelse är medellivslängden i grannlandet Kanada runt 80 år och i Storbritannien ligger den på 80,8 år. 2021 låg medellivslängden i Sverige för kvinnor på 84,8 år och för män på 81,2 år, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

LÄS MER:Svenskens medellivslängd på normala nivåer

LÄS MER:Bli 130 år – ingen omöjlighet i framtiden

LÄS MER:Världens äldsta nu ett år äldre

ANNONS