En bild tagen från en övervakningsvideo visar händelsen då den 16-åriga flickan bars ut från tunnelbanetåget i Teheran den 1 oktober. Arkivbild.
En bild tagen från en övervakningsvideo visar händelsen då den 16-åriga flickan bars ut från tunnelbanetåget i Teheran den 1 oktober. Arkivbild. Bild: Iransk statlig tv/AP/TT

Medier: Iranska tonårsflickan har avlidit

Den iranska tonåring som skadades svårt efter att ha blivit konfronterad av iransk polis i tunnelbanan i början av oktober har avlidit, enligt statliga medier.

ANNONS
|

"Armita Garawand, en student i Teheran, avled för en timme sedan efter intensiv behandling och 28 dagar i intensivvård på sjukhus", meddelar nyhetsbyrån Borna som är knuten till landets ungdomsdepartement.

Det är fortfarande inte helt klarlagt vad som hände efter att flickan gått in i tunnelbanetåget den 1 oktober utan huvudduk. Bara sekunder senare bärs hon ut.

I måndags meddelade hennes pappa att det inte längre fanns "hopp om tillfrisknande".

Regimkritiska aktivister hävdar att hon attackerades av den så kallade moralpolisen i Teheran eftersom hon inte följde landets strikta klädkoder för kvinnor. Aktivister i andra länder kräver en oberoende utredning av det som hände henne.

ANNONS

Iran har nekat till anklagelserna om händelsen på tunnelbanan som inbegrep kvinnliga poliser. Myndigheterna har uppgett att flickan svimmade av lågt blodtryck och att polisen inte har något med hennes tillstånd att göra.

Iranska myndigheter har hög beredskap för ökade sociala spänningar ett drygt år efter att 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död när hon hölls i förvar av landets moralpolis. Amini greps i september 2022 för att inte ha burit den obligatoriska slöjan korrekt. Hennes död ledde till flera månader av protester som skakat landets styre.

ANNONS