Mest detaljerade bilden på Mars måne har släppts

De mest detaljerade bilderna på planeten Mars måne har precis offentliggjorts. De nya observationerna som gjorts utmanar nu en långvarig teori som forskare haft om Mars månar.

ANNONS
|

Det är en liten, knölig himlakropp, bara 15 kilometer lång, som rör sig runt Mars. På bara 30 timmar, jämfört med den månad det tar för jordens måne, kan månen Deimos kretsa ett helt varv runt Mars.

Och nu har forskare knäppt den tydligaste, mest detaljerade bilden på det som är Mars minst utforskade måne.

– All ny information vi kan få om de två månarna, särskilt på Deimos som observeras mer sällan, ger oss potential att få ny förståelse för Mars satelliter, säger Hessa Al Matroushi, projektledare för Emirates Mars Mission, till Gulf News.

Utmanar långvarig teori om Mars månar

Rymduppdraget som kallats för Emirates Mars Mission (EMM) och för ”Hope” är den första interplanetära utforskningen som genomförts av en arabisk nation. Rymdsonden skickades ut i rymden år 2020 och har nu lyckats nå fram och börjat att ta bilder på mars och dess månar.

ANNONS

Förenade Arabemiratens rymdsond har flugit förbi Deimos, den mindre av de två månarna, flera gånger sedan januari och förra månaden kom den inom 100 kilometer från dess yta.

Mars har två månar som heter Phobos och Deimos och namnen kommer från två tvillingar från den grekiska mytologin. Men forskarnas kunskap om de två månarna, bland annat om hur de kommit att kretsa runt Mars, är fortfarande begränsad.

Men fynden man hittills gjort utmanar en tidigare teori som forskare haft, nämligen att månarna är asteroider som fångats upp av Mars gravitationskraft och på så sätt börjat kretsa kring den röda planeten.

Enligt Hessa Al Matroushi finns det fortfarande olösta frågor om månarnas sammansättning, men tack vare att de kunnat komma så pass nära Deimos har de kunnat utveckla en del teorier.

– Våra nära observationer av Deimos hittills pekar på att den har ett planetariskt ursprung, säger Hessa Al Matroushi till Gulf News.

De hoppas nu kunna bygga sig en bättre förståelse för månarna genom att fortsätta sina observationer.

– Genom Hope har vi fått en unik möjlighet att karakterisera Deimos sammansättning, termofysik och detaljerade geomorfologi tack vare dessa nya observationer, säger Justin Deighan, biträdande forskningsledare för EMM-projektet, till Gulf News.

ANNONS

Den Förenade Arabemiratens rymdbyrå har kallat de nya bilderna för "oöverträffade". I samma veva som bilderna offentliggjordes bekräftade de att rymduppdraget kommer att fortsätta i ytterligare ett år.

LÄS MER:Grön komet närmar sig jorden efter 50 000 år

LÄS MER:Uppblåsbar värmesköld kan landa människor på Mars

LÄS MER:Kometer, meteorer, blodmånar och andra himlafenomen 2023

ANNONS