Marius Borg Høiby är inte en del av det norska kungahuset och har inte några kungliga titlar. Han föddes innan Mette-Marit träffade kronprinsen Haakon.
Marius Borg Høiby är inte en del av det norska kungahuset och har inte några kungliga titlar. Han föddes innan Mette-Marit träffade kronprinsen Haakon. Bild: Lise Åserud

Mette-Marits sons skandaler skakar norska kungafamiljen

Marius Borg Høiby, son till kronprinsessan Mette-Marit, erkände i veckan att han misshandlade sin flickvän i början av augusti. Han var även påverkad av både alkohol och kokain. Innan den norska kungafamiljen hunnit återhämta sig från skandalen, rapporterar Dagbladet att sonen även festar och umgås med kriminella.

ANNONS
|

De första uppgifterna om att Marius Borg Høiby var misstänkt för misshandel av sin flickvän kom i början av augusti.

VG rapporterar att han pratade i telefon med henne två gånger, bara några timmar efter händelsen.

I det första samtalet hotar han flickvännen med att bränna hennes saker om hon inte kommer och hämtar dem.

– Jag har en stor dunk bensin och en tändare i handen, sa han enligt VG.

I ett senare samtal refererar han till misshandeln med ord som ”klappade till dig lite grann” och ”slog dig lite med öppen hand”. Samtidigt beskriver hans flickvän hur hon blev slagen och strypt.

ANNONS

I veckan erkände han sitt brott i ett skriftligt uttalande till NRK.

Han uppger att han utövade våld mot sin flickvän och orsakade skador i hennes lägenhet efter att ha tagit kokain och alkohol. 27-åringen ber om ursäkt både till sin flickvän och till sin familj och berättar att han länge kämpat med psykiska problem och missbruk. Något som han menar inte ursäktar det inträffade:

”Jag vill ta ansvar för det jag har gjort”, står det i hans uttalande.

Umgås med kriminella

Marius Borg Høiby är den norska kronprinsessans äldste son och var lite mer än ett år gammal när Mette-Marit träffade Norges kronprins Haakon.

27-åringen är därför en del av kungafamiljen, men inte av kungahuset. Till skillnad från sina syskon har Marius inga kungliga titlar och vill inte heller vara en offentlig person.

– Han har aldrig gjort en intervju i hela sitt liv och uttryckligen sagt att han inte vill bli en del av offentligheten. Mette-Marit gick ut till pressen när han fyllde 20 år och bad att de skulle lämna honom i fred, säger Ebba Kleberg von Sydow till Nyhetsshowen.

Marius Borg Høibys livsstil gör det svårt för honom att inte bli en del av offentligheten och väcka medieuppmärksamhet, menar hovexperten Ebba Kleberg von Sydow.
Marius Borg Høibys livsstil gör det svårt för honom att inte bli en del av offentligheten och väcka medieuppmärksamhet, menar hovexperten Ebba Kleberg von Sydow. Bild: Mikaela Landeström/TT

En önskan som dock krockar med hans livsstil, menar hon.

ANNONS

– Han försätter sig i sådana situationer, går på kändisfester, dejtar Love Island-vinnare och arvtagerskor och så vidare.

Och enligt Dagbladet är det inte bara influencers och kändisar som Marius Borg Høiby gillar att umgås med.

Den norska tidningen uppger att Mette-Marits son har kontakt med tungt kriminella.

I hans krets finns en 38-årig man som har blivit dömd i en stor penningtvättshärva i Norge. När polisen slog till i mannens lägenhet hittade de bland annat hundratals doser av anabola steroider och påsar med kokain. Mannen dömdes till elva års fängelse i våras.

Flera källor uppger för Dagbladet att denna man var god vän till Marius Borg Høiby. De åkte till London, festade och kollade på Arsenal-matcher tillsammans.

38-åringen har även haft kontakt med en man som har dömts för bedrägeri och som bor i Dubai. Han var i samma sällskap som Marius Borg Høiby i en restaurang i Oslo denna sommar, skriver Dagbladet.

Kungahuset förtegen

Marius ska även ha blivit presenterad för ytterligare en man som är dömd till fängelse i samma penningtvättsfall som 38-åringen. Precis som Mette-Marits son lider den här tredje personen av missbruksproblem.

Marius Borg Høibys advokat Øyvind Bratlien har inte svarat på Dagbladets förfrågan för en kommentar om dessa uppgifter. Svaret från det norska kungahuset var kortfattat:

ANNONS

– Vi hänvisar till Borg Høibys advokat, skriver kommunikationschefen Guri Varpe.

Ett uttalande i samma linje som hovet gjorde efter att Marius Borg Høibys anmäldes för misshandel av sin flickvän. Även då hänvisade kungahuset till 27-åringens advokat och skrev att han inte tillhör kungahuset.

Norska TV2 rapporterade i veckan att Mette-Marit har haft minst ett privat samtal med sonens flickvän efter misshandeln. Vad samtalet handlade om finns det inga uppgifter om. Men flera norska advokater menar att Mette-Marits beslut kan vara problematiskt.

– Om syftet är att visa omsorg i en svår situation behöver det inte vara något fel med det. Men om syftet är att påverka de drabbade blir det inte bra, säger advokaten Cecilie Nakstad.

LÄS MER:Bilolyckor och otrohetsrykten – danska partyprinsen blir kung

LÄS MER:Framtiden oviss för brittiska kungahuset

LÄS MER:Prinsessan Kate har cancer

ANNONS