Mikroplaster hittad i moln – kan påverka klimatet

För första gången har forskare lyckats hitta mikroplaster i moln. Vissa av plasterna som hittades kan till och med bidra till en ökad molnbildning i himlen. Något som kan komma att påverka klimatet, varnar experterna.

ANNONS
|

Världens användande av plast har gjort att jordklotet kryllar av mikroplaster, alltså små små beståndsdelar av nedbruten plast som orsakar problem på både land och hav. Men nu har mikroplasterna även upptäckts i skyn.

Det är japanska forskare som undersökt molnen runt om bergen Fuji och Oyama som upptäckt att partiklarna även förekommer i just moln, rapporterar Sky News. Molnen i fråga undersöktes på en höjd mellan 1 300 och 3 776 meter och experterna lyckades hitta nio typer av luftburna mikroplaster. Partiklarna varierade i storlek mellan 7,1 till 94,6 mikrometer (en mikrometer motsvara en tusendels millimeter).

Man hittade flera hydrofila mikroplatser, alltså partiklar som gärna förenar sig med vattenmolekyler. I himlen kan sådana partiklar agera som en katalysator för att fler moln bildas snabbt, vilket på sikt kan påverka klimatet.

ANNONS

Ger ut växthusgaser

– Över lag visar våra fynd att mikroplaster på hög höjd kan påverka molnformationer som i sin tur kan påverka klimatet, skriver forskarna som ligger bakom studien i vetenskapsmagasinet Environmental Chemical Letters.

Hiroshi Okochi, vid Waseda university i Japan, är huvudförfattaren bakom studien och han påpekar att mikroplasterna i troposfären transporteras runt hela jorden och bidrar till föroreningarna globalt.

– Om problemet med ”plastluftföroreningar” inte bemöts proaktivt kan klimatförändringar och ekologiska kriser bli en verklighet och orsaka oåterkallelig och allvarlig miljöskada i framtiden, säger han enligt Sky News.

Och inte nog med det. Mikroplaster så högt upp i luften bryts ner mycket fortare jämfört med på markytan på grund av den starka uv-strålningen från solen. Enligt Okochi släpps växthusgaser ut när plasterna bryts ner och därmed bidrar till den globala uppvärmningen.

LÄS MER:Mikroplast i nysnö på Antarktis: "Inte bra"

LÄS MER:Blåvalar äter 10 miljoner mikroplast dagligen

LÄS MER:Fick miljoner till musselodling – nu sprids plaströr i fjorden

ANNONS