Regeringespartiet PIS högste ledare Jaroslaw Kaczynski och försvarsministern Mariusz Blaszczak. Arkivbild.
Regeringespartiet PIS högste ledare Jaroslaw Kaczynski och försvarsministern Mariusz Blaszczak. Arkivbild. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

Militära ledare i Polen avgår inför valet

Den polska militärens stabschef och arméns insatschef avgår – och utlöser den största militära krisen på länge bara dagar före Polens parlamentsval.

ANNONS
|

Generalstabschefen Rajmund Andrzejczak och insatschefen Tomasz Piotrowski har inte förklarat sina beslut närmare, men enligt polska medier föregås de av en långvarig konflikt med Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak. Generalerna sägs ha motsatt sig försök av regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) att blanda in armén i sin valkampanj.

Minister Blaszczak kritiserade tidigare i år insatschefen Tomasz Piotrowski för att inte ha sökt ordentligt efter resterna av en rysktillverkad robot från Ukrainakriget som slog ned i nordvästra Polen i december förra året. En civil person hittade roboten av en slump fyra månader senare. Sedan beskrivs det som att ministern har fattat allt fler beslut på egen hand.

ANNONS

Den oberoende tidningen Gazeta Wyborcza skriver att Blaszczak lät en annan, tydligt PIS-allierad general leda evakueringar av polacker från kriget i Mellanöstern – och att det blev droppen.

Vissa bedömare ser det som ett symboliskt beslut av generalerna.

– De bestämde sig för att ta detta kliv alldeles före valen för att visa att de inte har förtroende för den här politiska klassen, säger Jacek Czaputowicz, tidigare minister i PIS-regeringen, till nyhetssajten Onet.pl.

Oppositionen kräver att försvarsministern också avgår.

"PIS agerande har gjort oss försvarslösa under värsta möjliga kris", skriver Krzysztof Gawkowski, ledare inom partiet Nya Vänstern, på X.

ANNONS