Militärexperten om Bachmut: ”Inte strategiskt viktig”

Under lördagen uppgav Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin att hans grupp tagit över staden Bachmut i östra Ukraina. Något som snabbt dementerades av Ukrainas militär.
– Jag tycker att det verkar sannolikt att ryssarna behärskar om inte hundra procent så i alla fall nära, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

ANNONS
|

Under lördagen kom motstridiga uppgifter om att staden Bachmut i östra Ukraina tagits över helt av Wagnergruppen. Uppgifterna dementerades snabbt av den ukrainska armén då de uppgav att de fortfarande kontrollerar vissa industri- och infrastrukturbyggnader i staden. På lördagskvällen hade inget bekräftats av oberoende källor.

– Det är inte helt klart då Ukraina fortfarande försvarar delar men jag tycker att det verkar sannolikt att ryssarna behärskar om inte hundra procent så i alla fall nästan, av stadsbebyggelsen, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Bytt terräng

De senaste veckorna har Ryssland gått fram i en offensiv som inneburit en total förstörelse av staden. Vilket gjort det svårt för den ukrainska armen att gruppera försvar, menar Joakim Paasikivi.

ANNONS

– Samtidigt har ukrainarna gått fram och tagit terräng på ömse sidor av stan så man har egentligen bytt terräng med varandra. Man anser att man fått god utdelning, att förhållandet mellan egna och ryska skadade och stupade har varit gynnsamt. Men det har varit ett högt pris för Ukraina naturligtvis.

Enligt Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin så har striderna i Bachmut varit "en köttkvarn" som malt i 224 dagar.

– Man hävdade att man skulle slita ner den ukrainska armén så det här har varit en utnötningsstrid där båda sidor menar att de fått utdelning för det, säger Joakim Paasikivi.

”Inte strategiskt viktig”

Enligt Jevgenij Prigozjin så kommer hans styrkor att lämna över staden till ryska trupper den 25 maj. Något som kan vara ett tecken på att gruppen försvagats.

– Jag skulle bli mycket förvånad om ryssarna har någon offensiv kraft kvar och det tycker jag bekräftas av Prigozjins påstående. Jag tror inte att armén i sin tur kommer att kunna göra någon större offensiv rörelse från rysk sida utan där gissar jag att man snarare kommer gruppera i försvar.

Att ukrainarna valde att stanna i Bachmut initialt gjorde många bedömare i väst förvånade.

– Den är inte strategisk viktig. Det gjorde också att det var lite förbryllande att ukrainarna valde att stanna kvar och det var väldigt många bedömare i väst som tyckte att det var en dålig idé, säger Joakim Paasikivi.

ANNONS

Om Bachmut nu blir övertaget, vad tror du händer härnäst?

– Jag skulle tro att Ukraina grupperar i nästa försvarslinje och att man från höjderna från ömse sidorna av stan kommer beskjuta Bachmut. Det är inte alls osannolikt att Ukraina kommer fortsätta att ta terräng på djupet och i synnerhet om det blir en avlösning på den ryska sidan. Här finns det ett stort intresse från ukrainsk sida att bibehålla trycket så att inte ryssarna ska kunna omgruppera till södra Ukraina.

LÄS MER:Svenskarna som stannar i Ukraina

LÄS MER:Wagnerchef: "Ointagligt fort" i Bachmut

LÄS MER:Obama och USA-kändisar stoppas av Ryssland

ANNONS