Minor nytt hot efter översvämningar

ANNONS
|

Översvämningarna har kostat människoliv och miljardbelopp i skador på egendom. Det senaste hotet är landminor från Balkankrigen på 1990-talet som är på drift efter att ha sköljts upp av vattenmassorna eller dragits med av efterföljande jordskred. Tidigare kända minfält kan ha flyttat på sig.

Röda Korset som har en stor räddningsoperation i gång har fått information av myndigheterna.

-Översvämningarna för med sig landminor och det är mycket illa, då vi inte vet var de finns. Det påverkar räddningsarbetet, säger Lea Kujundzic på Röda Korset i Bosnien-Hercegovina.
-Minorna kommer att bli ett stort problem i framtiden. Exempelvis riskerar fiskare att skadas när de går ner till floden.

Minor kan också driva nedströms och bli ett internationellt problem, samt fastna i turbiner i kraftverksdammar, befarar experter. Myndigheterna uppskattar antalet minor som inte detonerat till över 100 000, fram tills nu på noggrant utmarkerade minfält, enligt BBC.

Översvämningarna är den värsta nationella katastrofen på minst 120 år. Bland annat är människor i mellersta Bosnien hårt drabbade av brist på mat, rent vatten och el. Också ormar och myggor är ett stort problem, berättar Lea Kujundzic.

ANNONS

I Bosnien har över fyra miljoner människor drabbats av översvämningarna, sade utrikesminister Zlatko Lagumdzija på en presskonferens på måndagen. Över 100 000 hus och andra byggnader är förstörda och en miljon människor har inte tillgång till rent vatten, skriver Reuters. 47 människor har omkommit och tiotusentals har evakuerats från sina hem i Bosnien, Serbien och Kroatien.

Efter katastrofen hotar också magsjukdomar, tyfus och hepatit att spridas.

ANNONS