Gazabor sörjer omkomna efter Israels attack.
Gazabor sörjer omkomna efter Israels attack. Bild: Mohammed Salem

Minst 35 döda i attack mot Rafah

Enligt palestinska myndigheter ska över 35 personer dödats i en flygräd mot ett tältläger i staden Rafah natten till måndag. Attacken skedde timmar efter att Hamas avfyrat raketer mot Tel Aviv för första gången på flera månader.

ANNONS
|

Flygräden ska enligt palestinska myndigheter riktats mot ett tältläger strax nord-väst om staden Rafah. Enligt hjälporganisationen Röda halvmånen ska lägret vara klassats som ett humanitärt område.

”Ambulanspersonal från palestinska Röda Halvmånen transporterar ett stort antal martyrer och skadade individer efter ockupationsmaktens attack mot flyktingars tält” skrev hjälporganisationen via X under söndags kvällen. Flera personer ska även ha fastnat i den brand som uppstod bland tälten efter attacken.

– Flygräden brände tälten. Tälten smälter och människors kroppar smälter också, säger en av de boende i lägret till Reuters.

Reuters bilder från platsen visar branden.

ANNONS

IDF: Vi eliminerade två Hamasledare

Enligt den israeliska militären IDF var attacken riktad mot en Hamas-anläggning och att den genomfördes med ”precis ammunition och baserat på precis information”. De skriver på X att man genom attacken eliminerat två högt uppsatta Hamasmedlemmar, bland annat Hamas stabschef i Judeen och Samaria.

IDF säger att man är medveten om att flera civila ska ha skadats på grund av attacken och de bränder som den orsakade. De säger att händelsen nu ska granskas.

Sami Abu Zuhri, en högt uppsatt medlem i Hamas, beskriver enligt Reuters attacken som en massaker. Han säger att USA är ansvariga då de hjälper Israel med vapen och pengar.

Enligt Al Jazeera ska hundratals palestinier på Västbanken och i flyktinglägret Baqa'a protesterat efter attacken.

Skedde efter raketattack mot Tel Aviv

Attacken skedde timmar efter Hamas beskjutit Tel Aviv med raketer, för första gången på flera månader. Enligt IDF ska raketattacken skett från Rafah och flera av raketerna sköts ner innan de nådde sina mål. Det finns inga uppgifter om att någon skadats allvarligt.

Hamas militära del gjorde enligt The Guardian ett uttalande om attacken på sin Telegramkanal. Där säger de att raketerna avfyrades som ett svar på ”sionistiska massakrer mot civila”.

I fredags meddelade Internationella domstolens (ICJ) att Israel måste stoppa sina handlingar i Rafah.

ANNONS

Enligt Al Jazeera attackerades även bostäder i Jabalia i norra Gaza runt lunchtid på söndagen. Minst 12 personer ska ha dött i den attacken.

LÄS MER:Folkrättsexperten: ICC har på fötterna mot Netanyahu

LÄS MER:Netanyahu ska tala till USA:s kongress

LÄS MER:Israel bombar Gaza – uppges vara redo för samtal

ANNONS