Hamasledaren Ismail Haniya dödades tidigare i år.
Hamasledaren Ismail Haniya dödades tidigare i år. Bild: Osamah Abdulrahman

Minst 40 riktade mord mot Israels motståndare

Israel har utfört 40 riktade mord mot militära ledare för ”motståndsaxeln” sedan den 7 oktober.
Det visar en kartläggning som SVT gjort med data från organisationen ACLED.
Ett av dessa mord som Israel pekas ut som ansvarigt för är det på Hamasledaren Ismail Haniya.

ANNONS
|

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober förra året har minst 40 militära ledare kopplade till den så kallade ”motståndsaxeln” dödats i riktade mord. Motståndsaxeln kallas de väpnade militärgrupper och stater som backar och backas av Iran. Det handlar bland annat om Hizbollah i Libanon, Huthirörelsen i Jemen och Hamas i Gaza.

Morden ska ha skett i 34 attacker där även minst 13 civila dödats, det enligt en kartläggning som SVT gjort med hjälp av den ideella organisationen Armed Conflict Location and Event Data Project, ACLED.

Isarel har inte tagit på sig något av morden men experterna är eniga om att det är de som ligger bakom.

ANNONS

– Listan på misstänkta börjar och slutar med Israel, säger Anders Persson, statsvetare och expert på Israel-Palestinakonflikten vid Linnéuniversitetet, till SVT.

”Inget tyder på att de kommer sluta”

Ett av de mer uppmärksammade morden är det på Hamas högsta politiska ledare, Ismail Haniya i Teheran den 31 juli. Enligt Hamas träffades hans hus av en robot, när han var där för att närvara när president Masoud Pezeshkian svors in.

Anders Persson säger till SVT att det finns flera syften med morden. För att svara på attacker, försvaga motståndarna men också för att visa handlingskraft.

– Det finns en djupgående diskussion i Israel om huruvida det här är en framgångsrik strategi i det långa loppet. Men det finns inget som tyder på att de kommer sluta med det i nuläget, säger Anders Persson.

LÄS MER:Hizbollah: Hamasledaren tackar för hjälpen

LÄS MER:Politisk färg styr synen på tältlägret i Vasaparken

LÄS MER:Tre personer dödade i israelisk räd i Libanon

ANNONS