Tio personer miste livet när en man öppnade eld i en matbutik i Buffalo. Arkivbild.
Tio personer miste livet när en man öppnade eld i en matbutik i Buffalo. Arkivbild. Bild: Matt Rourke

Misstänkt åtalas för hatbrott efter masskjutningen i Buffalo

Den misstänkte för en masskjutning i USA, som resulterade i att tio personer miste livet, gjorde det för att ”förhindra svarta människor från att ersätta vita människor.”
Det hävdar det amerikanska justitiedepartementet, som på onsdagen väckte ett federalt åtal för flera fall av rasmotiverade hatbrott.

ANNONS
|

Den 15 maj gick en 18-årig, militärklädd man in i en matbutik i staden Buffalo. Väl där öppnade han eld med sitt halvautomatiska gevär och sköt ihjäl tio personer, samt skadade ytterligare tre.

Mannen livesände dådet via strömningstjänsten Twitch och hade dessförinnan hållit en längre utläggning där han hyllade tidigare masskjutningar och uttryckte sympati för vit makt-rörelsen. Matbutiken i fråga låg i ett område där många svarta bor, och samtliga dödsoffer var svarta personer.

Dådet möttes av avsky i både USA och världen. Såväl president Joe Biden som justitieminister Merrick Garland reste till staden dagarna därpå, och nu meddelar det amerikanska justitiedepartementet att man väcker åtal om totalt 26 fall av hat- och vapenrelaterade brott, enligt Reuters.

ANNONS

– Vi kommer att vara obevekliga i vår kamp mot hatbrott och i vårt stöd till samhällen som terroriseras av det, sade Garland efter att ha träffat offrens anhöriga.

Bad om ursäkt till vitt offer

I samband med att åtalet väckts har flera makabra detaljer om dådet släppts till allmänheten.

På geväret mannen använde hade han ristat in namnen på flera personer som utfört tidigare masskjutningar, tillsammans med fraser som ”The great replacement theory”, vilket är anspelning på en konspirationsteori som förs fram i extremistiska högerkretsar om att USA:s vita befolkning håller på att ersättas av icke-vita invandrare.

Reuters, som citerar ett vittnesmål av en FBI-agent, rapporterar dessutom att skytten ska ha vänt sig om och sagt förlåt till en vit man med en skottskada i benet. I hemmet ska FBI ha hittat ett brev den misstänkte skrivit till sina föräldrar, i vilket han bad om ursäkt för vad som skulle ske man att han gjorde det ”för den vita rasens framtid.”

Det som nu väckts är ett federalt åtal, till skillnad från åtalet om både hat- och terrorbrott som delstaten New York meddelat tidigare. Skulle mannen komma att dömas riskerar han livstid i fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. Enligt Reuters kan åklagare även eftersöka dödsstraff, men om det har man ännu inte beslutat.

ANNONS

LÄS MER:Misstänkt Buffaloskytt åtalas för terrorbrott

LÄS MER:Försiktigt förslag till ny vapenlag i USA

LÄS MER:USA: Tiotusentals i demonstration mot vapenvåld

ANNONS