Monicas vykort ska få amerikanerna att rösta

Vykortskampanjen ska få ut demokratiska väljarna att rösta.
– Jag har sänt iväg omkring 700 kort, säger Monica Lamontagne. Hundratusentals gräsrotsaktivister engagerar sig i sina egna hem.

ANNONS
|

Monica Lamontagne deltog i kvinnomanifestationen i Washington efter installationen av Donald Trump 2017. En våg av kvinnor i rosa mössor vällde fram och protesterade mot Trump syn på aborter och mot hans konservativa värderingar. Att Hillary Clinton förlorat i antal elektorer, trots att hon fått tre miljoner fler röster än Trump, var särskilt bittert.

– Men visst var marschen fantastiskt, säger Monica Lamontagne när vi talas vid i telefon snart fyra år efter att vi möttes i folkhavet. Hon bor i Connecticut norr om New York och säger att hon efter marschen funderade på vad som kunde göras för att hålla trycket uppe.

ANNONS

Vill förhindra röstskolkning

Kongressvalet 2018 gav en första möjlighet att få demokraterna att avstå från att röstskolka. 2016 hade många av Bernie Sanders väljare – både kvinnor och män – låtit bli att rösta på Hillary Clinton för att de var besvikna över att Sanders förlorat primärvalen till henne. Men resultatet blev att Trump valdes till president.

För demokraterna blev kongressvalet 2018 ett val då många kvinnor valdes in. Men fortfarande är kvinnor i minoritet. I representanthuset är 101 av de 435 kongressledamöterna kvinnor (23,2 procent) och 26 av de 100 senatorerna är kvinnor (26 procent). Demokraterna har fler kvinnor i kongressens båda hus än republikanerna. 17 av de kvinnliga senatorerna är demokrater och nio republikaner. 88 av de kvinnliga ledamöterna i representanthuset är demokrater och 13 republikaner.

– Då bestämde jag mig för att engagerade mig i den nya vykortskampanjen, berättar Monica Lamontagne. Det gällde att nå så många demokratiska väljare som möjligt för att verkligen få dem att rösta.

”Tony the Democrat”

Det var Tony McMullin som i sin hemstat Georgia 2017 fick idén att sända vykort till väljare i ett kongressdistrikt där det stod och vägde om en demokrat skulle vinna. Han fick med sig några vänner och därmed var rörelsen ”Tony the Democrat” född och spred sig snabbt. Demokrater från hela USA deltog. ”Postcards to Voters”, vykort till väljare, blev en framgångsmodell.

ANNONS

Nu finns flera vykortskampanjer men Monica kontaktade tidigt ”Tony the democrat”. Volontärerna kontrolleras och får sedan utdrag ur de demokratiska vallängderna. De betalar själva för vykorten och porto och är på så sätt med och finansierar kampanjen. Inga namn finns på listorna som de får , bara hemadresser. Vykorten har en förtryckt mall men adresserna skrivs för hand ,frimärken sätts på och volontären skriver dit sitt förnamn. Det ska vara personligt men inte påträngande.

– En vänlig påminnelse bara om att det är dags för de som registrerat sig som demokrater att rösta, förklarar Monica Lamontagne. Inte några påhopp på motståndarna eller annat som inte direkt har med just valdeltagandet att göra.

Extra viktigt under coronaspridningen

Monica säger att möjligheten att delta hemifrån är extra viktigt i år med coroanspridningen. Tidigare har hon knackat dörr och lagt valmaterial i brevlådor. Men i år är det inte lika enkelt att göra gräsrotsarbete som förr och för sin egen del ser hon fördelarna med att jobba med kampanjmaterialet när som helst under dygnet.

Volontärerna bestämmer själva vilka delstater som de vill satsa på och hon har bestämt sig för South Carolina. Där söker republikanen Lindsey Graham omval. Graham var först kritisk mot Donald Trump men har sedan Trump valts till president förvandlats till hans största uppbackare. Nu ligger han illa till sedan han utmanats av den svarte demokraten Jaime Harrison. Grahams kampanjkassa är mager jämfört med Harrisons och Graham vädjar om ekonomiskt stöd i slutskedet.

ANNONS

– Det gäller att de demokratiska väljarna verkligen går ut och röstar i South Carolina säger Monica Lamontagne som häromdagen beställde ytterligare vykort för att göra en slutspurt.

Och hon tycker att hon och alla andra som skickar kort gör en viktig insats.

– Det skadar iallafall aldrig och i bästa fall kan det avgöra.

ANNONS