Motståndsman bryter tystnaden – efter 75 år

I 75 år sa Edmond Réveil inte ett ord om det han upplevt under slutskedet av andra världskriget. Men nu sprids den åldrande motståndsmannens berättelse om hur hans förband avrättade en grupp på över 40 krigsfångar.
– Befälhavaren grät som ett barn när han gav ordern, berättar han i sitt vittnesmål.

ANNONS
|

Under ett möte med en lokalavdelning för franska krigsveteraner 2019 reste sig Edmond Réveil plötsligt upp och sa att han hade något att berätta. Under 75 år hade han inte ens sagt något till sin familj om det som hände en varm dag i juni 1944.

Edmond Réveil är i dag 98 år och den ende som fortfarande är i liv av den del av motståndsrörelsen FTP som han tillhörde. Hans upplevelser, som dokumenterats i en inspelning, offentliggjordes i veckan av lokaltidningen La Montagne och har sedan dess berättats av bland andra BBC och DN.

ANNONS

Grät som ett barn

Det var en vecka efter D-dagen försommaren 1944 som den grupp av 30 motståndsmän eskorterade de tyska krigsfångarna öster om Tulle i de centrala delarna av Frankrike. Det var varmt. Det fanns inte tillräckligt med mat och vatten till alla fångar och motståndsmännen bedömdes inte vara tillräckligt många för att förhindra en flykt.

Edmond Réveil har berättat att befälhavaren grät som ett barn när han fick ordern om att avrätta fångarna – 46 tyskar och en fransk kvinna i 20-årsåldern, som misstänktes ha samarbetat med Gestapo.

– Han bad om frivilliga som kunde tänka sig att utföra ordern. Varje soldat tilldelades någon att döda. Vissa av oss, som jag, vägrade, har han berättat enligt BBC.

Minns lukten av blod

Enligt hans minnesbilder var det en fruktansvärt varm dag. Fångarna tvingades gräva sina egna gravar. De sköts och motståndsmännen hällde kalk över de döda kropparna.

– Jag minns lukten av blod. Vi talade aldrig mer om det som hänt.

I en intervju med BBC säger borgmästaren i närliggande Meymac att det är som en tyngd lyfts av Edmond Réveils axlar efter det att han brutit sin tystnad.

– Han har haft gott om möjligheter att berätta under alla dessa år, men det gjorde han aldrig. Nu är han det sista vittnet. Om han inte hade talat ut hade ingen någonsin fått veta att detta hänt.

ANNONS

Utgrävningar på platsen

På grund av coronapandemin som slog till strax efter det att Réveil bröt tystnaden är det först nu som historien blivit känd genom lokaltidningen La Montagne och utgrävningar på platsen kan börja.

Franska och tyska historiker har bekräftat delar av Edmond Réveils berättelse och det som kan ses som en bakgrund till händelsen. Ett par dagar före avrättningarna gjorde motståndsmän uppror i Tulle. Mellan 50 och 60 tyska soldater ska ha tagits tillfånga när fransmännen tog över staden. Tyskarna svarade med att offentligt hänga 99 franska krigsfångar, något som avrättningarna kan ha varit en hämndaktion på.

Ett par dagar före avrättningarna, den 10 juni 1944, ägde ett annat stort övergrepp rum i Oradour-sur-Glane. Praktiskt taget hela befolkningen mördades och byn som hade knappt 700 invånare brändes ned av tyska soldater.

Händelserna i Oradour-sur-Glane var en av de krigsförbrytelser som räknades upp i Olof Palmes jultal 1972.

LÄS MER:Hitlers mina dödade 33 svenska sjömän när ubåten HMS Ulven sjönk i Göteborgs skärgård

LÄS MER:Nadines farmor överlevde Förintelsen – Julies morfar var nazist och SS-medlem

LÄS MER:Fredsdagen 75 år – här firar göteborgarna att nazisterna gett upp

ANNONS