Arkivbild på Teslas vd Elon Musk.
Arkivbild på Teslas vd Elon Musk. Bild: Matt Rourke

Musk får kritik – liknade Trudeau vid Hitler

Entreprenören, multimiljardären och ökända Twittraren Elon Musk har hamnat i blåsväder – över ett meme.
I ett inlägg på Twitter, till stöd för covidprotesterna i Ottawa, liknade han Kanadas president Justin Trudeau med Adolf Hitler.

ANNONS
|

”Sluta jämföra mig med Justin Trudeau, jag hade åtminstone en budget”, skrev Tesla-vd:n Elon Musk över en bild på Adolf Hitler.

Inlägget som publicerades på Twitter gjordes i försvar till demonstranterna i Ottawa, då kanadensiska myndigheter tagit beslut om att stoppa kryptodonationer till rörelsen. Protesterna har pågått i drygt två veckors tid, och lamslagit såväl huvudstaden som viktiga gränsövergångar till USA.

Får hård kritik

Auschwitzmuseet, till minne av offren i Förintelsen, fördömde snabbt Musks humorförsök. I ett svar på Twitter skriver man att användandet av Hitler för att göra en poäng ”utnyttjar tragedin och alla människor som led, förnedrades, torterades och mördades” i Nazityskland. Man kallar det även ”sorgligt och oroande”, samt att inlägget ”sårar många”.

ANNONS

Amerikanska judiska kommittén säger i sin tur att Musk ”återigen har uppvisat ett extremt dåligt omdöme”, enligt The Guardian. Man ställer sig även frågande till lämpligheten i att ifrågasätta dagens politik genom att hänvisa till ”en folkmordsdiktator som utrotade miljontals”, och säger sig vilja ha en ursäkt för inlägget.

Men bortsett från att radera sin Tweet har Musk inte uppvisat någon särskild ånger. I stället valde han, i ett annat Twitterinlägg, att länka till en bok om nazisternas ekonomiska historia som kontext.

LÄS MER:Musk donerade över 50 miljarder kronor

LÄS MER:Zuckerberg inte längre tio-i-topp

ANNONS