Fyra personer har attackerats av kungsörnar inom loppet av fem dagar i Norge. Arkivbild.
Fyra personer har attackerats av kungsörnar inom loppet av fem dagar i Norge. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg/TT

Mystiska örnattacker i Norge: "Obegripligt"

En mamma fick kämpa för att få loss sin tvååriga dotter efter att flickan blivit attackerad av en kungsörn.
Det är den fjärde örnattacken på fem dagar i Norge – sannolikt begångna av en och samma örn.
– Det är obegripligt, säger en expert till NRK.

ANNONS

Den nästan två år gamla flickan var ute och lekte i Orkland kommun, strax utanför Trondheim, när en kungsörn attackerade. Flera andra barn och vuxna fanns i närheten, rapporterar NTB.

– Örnen kom från ingenstans och tog tag i flickan. Mamman klev fram och tog tag i örnen, men fick kämpa för att få den att släppa taget. En granne fick hjälpa till, säger flickans pappa till nyhetsbyrån.

Flickan fick skrapsår efter örnens klor och behövde ett par stygn i bakhuvudet, men mår förhållandevis bra. Örnen avlivades efteråt.

"Onormalt beteende"

Attacken är den fjärde på en knapp vecka i Norge, rapporterar norska medier. Samtliga anfall har skett på helt olika platser – men enligt ornitologen och kungsörnsexperten Alv Ottar Folkestad kan örnar flyga så långa sträckor i bra väderförhållanden. Han kallar attackerna "obegripliga".

ANNONS

– Att örnar attackerar människor är så ovanligt att jag inte har hört om det tidigare, om man bortser från väldigt gamla historier som inte är bekräftade, säger han till NRK.

– Det finns ingen logik i det som hände, det är ett svart hål. Det är onormalt beteende.

Mariann Myrvang, som attackerades i onsdags i förra veckan, beskriver för NRK hur "något stort och tungt landade på mina axlar".

– Jag föll på knä för att jag inte kunde stå upp.

Kan vara sjuk

Hennes make lyckades sjasa iväg fågeln med hjälp av en gren. Klorna hade trängt djupt in i huden och Myrvang tog sig till sjukhus, där hon fick penicillin och en spruta med stelkrampsvaccin.

Enligt Alv Ottar Folkestad handlar det troligtvis om en och samma rovfågel. Örnen attackerar vanligtvis inte av svält eller jaktinstinkt eftersom djuren inte ser människor som byten, säger han. Troligen handlar det istället om en försvarsreaktion på grund av att örnen känt sig hotad.

Men det bör kontrolleras om örnen – troligen en ung hona – var sjuk, säger Folkestad till NRK.

– Vi har tidigare sett avvikande beteende för havsörnar efter sjukdomsfall.

Fakta: Kungsörn

Kungsörnen (Aquila chrysaetos) blir 75–88 centimeter lång med vingspann på 205–225 centimeter. Hanarna väger mellan tre och fyra kilo och honorna upp till fem kilo.

Kungsörnar är rovdjur som livnär sig fram för allt på mindre djur, som harar och hönsfåglar. De kan dock också attackera större djur, däribland rävar och får.

I Sverige häckar kungsörnen i barrskogsområdet och fjällen norrut från Dalarna, samt på Gotland. Den har tillfälligt häckat på andra ställen.

Äldre fåglar är nästan enfärgat mörkbruna med gyllengul hjässa och nacke. Ungfåglar har iögonfallande vit stjärtbas och ett stort vitt fält mitt på varje vinge.

ANNONS