Nancy Pelosi under sitt tal på torsdagen.
Nancy Pelosi under sitt tal på torsdagen. Bild: Carolyn Kaster

Nancy Pelosi avgår som Demokraternas gruppledare

Nancy Pelosi, Demokraternas gruppledare i det amerikanska representanthuset, ställer inte upp för omval. Demokraten lämnar därmed över ansvaret efter drygt två årtionden, rapporterar NYT.

ANNONS
|

Den första kvinnan i historien att både leda Demokraterna i underhuset och vara dess talman avsäger sig nu sitt ansvar.

– Klockan är slagen för en ny generation att leda den demokratiska gruppen jag så djupt respekterar. Och jag är tacksam för att så många är redo och villiga att axla detta fantastiska ansvar, sade Pelosi i sitt tal under torsdagen.

Efteråt möttes hon av stående ovationer från både demokrater och republikaner, medan hon omfamnades av sina kollegor.

Både högaktad och hatad

82-åringen, som suttit i representanthuset i 19 år, kommer att fortsätta vara aktiv inom politiken men alltså inte från en ledarposition. Ledamoten Hakeem Jeffries anses vara den mest troliga ersättaren som gruppledare, enligt NY Times.

ANNONS

Samtidigt som Pelosi har varit högaktad inom sitt parti har hon varit föremål för hat och hot från sina meningsmotståndare. Kort efter att hon meddelat sin avgång twittrade exempelvis den tillträdande republikanska ledamoten Derrick Van Orden, som under sin valkampanj lovat få Pelosi sparkad, att han hållit sitt löfte.

Pelosi har på senaste tiden även varit i strålkastarljuset efter att hennes man misshandlats grovt i deras hem. Maken Paul Pelosi ådrog sig bland annat skallfrakturer när den misstänkte gärningsmannen, enligt uppgifter till CNN, bröt sig in i hemmet för att ta Nancy Pelosi gisslan.

ANNONS