En kopia av Aleksej Navalnyjs cell i straffkolonin IK-2 i Pokrov. Kopian ställdes utanför Louvren i Paris för att demonstrera hur den ryske oppositionsledaren har det. Arkivbild.
En kopia av Aleksej Navalnyjs cell i straffkolonin IK-2 i Pokrov. Kopian ställdes utanför Louvren i Paris för att demonstrera hur den ryske oppositionsledaren har det. Arkivbild. Bild: Thomas Padilla/AP/TT

Navalnyj riskerar ännu längre straff

ANNONS
|

Den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj anklagas för ytterligare brott, meddelar hans kollega Kira Jarmysj.

Jarmysj skriver i sociala medier att Navalnyj har blivit utsatt för en medveten provokation av fångvaktare. Hon beskriver en situation där Navalnyj blivit misshandlad av vakter och i förlängningen tvingad att kasta ut en annan fånge från sin cell.

"Då omringade de genast Navalnyj, tryckte upp honom mot väggen, varpå straffkolonins ledning rapporterade att en ny brottsutredning hade inletts mot honom", skriver Jarmysj.

Brottsanklagelsen uppges innebära ungefär "störande av verksamheten", vilket kan leda till upp till fem års fängelse.

Aleksej Navalnyj kom tillbaka till Ryssland i januari 2021, efter att ha blivit förgiftad i hemlandet och sedan återhämtat sig utomlands. Han greps omgående och har dömts till fleråriga straff flera gånger om i processer som allmänt anses vara politiskt motiverade.

ANNONS
ANNONS