Israel har meddelat att flera nya enheter skickas mot Libanon – bland annat en pansarbrigad med stridsvagnar. Bild tagen i norra Israel i tisdags.
Israel har meddelat att flera nya enheter skickas mot Libanon – bland annat en pansarbrigad med stridsvagnar. Bild tagen i norra Israel i tisdags. Bild: Baz Ratner/AP/TT

Netanyahu: Vi är mitt i ett hårt krig

Israeliska stridsflygplan fortsätter att anfalla Libanons huvudstad Beirut efter tisdagens iranska storanfall mot Israel.
Det står ännu inte klart om Israel har inlett en regelrätt markinvasion – men militären meddelar att man skickar fler stridsvagnar.

ANNONS

Medan den israeliska befolkningen förbereder sig för firandet av det judiska nyåret, rosh hashana, fortsätter militären IDF sina anfall "på alla fronter".

"Soldater från IDF kommer att fira helgdagarna i Gazaremsan, Libanon, Judéen och Samarien, och med förstärkta styrkor och höjd beredskap vid alla gränser", skriver IDF i ett uttalande på Telegram som fortsätter:

"Vi strider, och vi vet att den här helgen inte är komplett utan de som tagits gisslan. Vi gör allt i vår makt för att få hem dem".

En kort stund tidigare hade IDF meddelat att åtta israeliska soldater dödats i Libanon. I ett kort tal sände premiärminister Benjamin Netanyahu sina kondoleanser till de stupades anhöriga.

ANNONS

– Vi är mitt i ett hårt krig de iranska ondskans axelmakter, som försöker att förgöra oss. Detta kommer inte att ske, vi står enade och med Guds hjälp så kommer vi att segra tillsammans, sade han.

Attack i Syrien

Shiamilisen Hizbollah sade sig slå tillbaka flera israeliska försök att korsa gränsen och att man under eftermiddagen förstört tre israeliska stridsvagnar i en by i södra Libanon.

Israel har å sin sida meddelat att ytterligare styrkor skickas dit – bland annat en pansarbrigad med stridsvagnar. IDF har också uppmanat till evakuering av ytterligare 20 samhällen och städer i södra Libanon.

Från Syrien kommer samtidigt uppgifter om en riktad israelisk attack som enligt brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet dödade minst två personer.

Under natten utförde Israel omfattande flygräder mot Hizbollahkopplade "terrormål" i Beirut, enligt israelisk utsago.

Över 1 000 dödade

Tidigt på tisdagen utropade Israel att det skedde ytterligare en upptrappning i form av en markinvasion av Libanon, där soldater som skickats mot gränsen i norr sades utföra "begränsade räder".

Israel motiverar sina anfall mot grannlandets gränstrakter med att evakuerade medborgare ska kunna återvända till sina hem i norra Israel – samt att Hizbollah inte ska kunna genomföra en attack mot Israel liknande Hamas terrorattack den 7 oktober i fjol.

ANNONS

Under tisdagen uppgavs 55 människor ha dödats i israeliska flyganfall i Libanon. Fler än 1 000 personer har dödats i israeliska angrepp mot Libanon under de senaste två veckornas upptrappning av konflikten, enligt libanesiska myndigheter.

Dödliga attacker i Beirut på Hizbollahs ledare under 2024.
Dödliga attacker i Beirut på Hizbollahs ledare under 2024. Bild: Anders Humlebo/TT
ANNONS