Arkivbild. Nigerianska bönder jobbar på ett risfält under början av 2022. Familjen är en av de som jagats bort från sin egen jordbruksmark efter hot från kriminella gäng i norra Nigeria.
Arkivbild. Nigerianska bönder jobbar på ett risfält under början av 2022. Familjen är en av de som jagats bort från sin egen jordbruksmark efter hot från kriminella gäng i norra Nigeria. Bild: Chinedu Asadu

Nigeria utropar undantagstillstånd över matpriser

Nigerias president Bola Tinubu har utropat undantagstillstånd i hela landet för att hantera matbrist och höga matpriser. Nu ska man utöka mängden jordbruksmark, ge direktstöd till de fattigaste och se till att bönderna är säkra från våldsamma gäng.

ANNONS
|

Nigerias nya president har utropat undantagstillstånd för att hantera landets höga matpriser. Det innebär att beslut som berör väsentlig tillgång till mat och vatten ska tas av det nationella säkerhetsrådet, där presidenten själv är ordförande.

– Den här administrationen förstår att mat och vatten är grunden för överlevnad och vi ber alla nigerianer att samarbeta med oss för att se till att den strategiska interventionen blir lyckad, sa presidentens talesperson Dele Alake när undantagstillståndet presenterades vid en presskonferens förra veckan. Det rapporterar den nigerianska tidningen Premium Times.

Detta gör man för att få ordning på matpriserna

För att få ordning på matpriserna ska landet utöka mängden jordbruksmark och bevattning, genomföra investeringar för att förnya jordbrukssektorn och ge de fattigaste hushållen stöd på ungefär 100 kronor i månaden de kommande sex månaderna.

ANNONS

Man lovar även att skydda bönder från attacker efter att många flytt från hot och våld, framför allt i norra Nigeria. Enligt BBC har runt 350 bönder dödats eller kidnappats av kriminella gäng under de senaste tolv månaderna.

– Vi ska skydda bondgårdarna och bönderna så att de kan gå tillbaka till jordbruksmarken utan att vara rädda för en attack, sa Dele Alake vid presskonferensen.

Hög inflation och dyrare bensin

Kostnaden för de nya initiativen ska komma från pengar som sparats efter att president Bola Tinubu tog bort landets subventionering av bensin tidigare under sommaren. Enligt BBC sa Bola Tinubu då att kostnaden för subventionen under första halvan av 2023 låg på cirka 7 miljarder amerikanska dollar (motsvarande 71 miljarder kronor), vilket är 15 procent av landets totala budget.

När subventioneringen togs bort dubblerades bensinpriserna på kort tid och enligt Premium Times kan de ökande matpriserna till viss del kopplas till de ökande bränslekostnaderna. Utöver dyrare transporter har det nya högre bensinpriset slagit hårt mot de många nigerianer som förlitar sig på bensingeneratorer för att få tillgång till el.

Nigeria har kämpat med hög inflation under det senaste året och de höga matpriserna slår hårt mot en befolkning där runt 80 miljoner lever under fattigdomsgränsen. Enligt en FN-rapport från januari räknar man med att 25 miljoner nigerianer troligtvis inte kommer ha råd med tillräckligt näringsrik mat varje dag under året.

ANNONS

I juni låg inflationen i Nigeria på 22,79 procent och matpriserna i landet har ökat med 25,25 procent.

LÄS MER:Bönder dödade i attack i Nigeria

LÄS MER:Olivoljan kan bli dyrare till hösten

LÄS MER:FN: Kraftigt förvärrat humanitärt läge

LÄS MER:Torkan kan driva på inflationen

ANNONS