Norrmännen samlades för att hedra offren

Statsministern och kronprinsessan Mette-Marit fanns bland de som samlades domkyrkan i Oslo under söndagen. Bara 500 meter därifrån skjöts två människor till döds under natten till lördagen. Och enligt justitieminister Emilie Enger Mehl är hotnivån i grannlandet fortfarande förhöjd.
– Efter ett angrepp som det under natten till lördagen finns det en risk att andra kan inspireras av det och utföra nya angrepp.

ANNONS
|

Alla ställer sig upp när kronprinsessan Mette-Marit av Norge går upp längs altargången i Oslo domkirke på söndagsförmiddagen. I bänkraderna syns bland andra statsminister Jonas Gahr Støre, Høyreledaren Erna Solberg och justitieminister Emilie Enger Mehl. Men det är också personer från allmänheten i svala sommarkläder som får sätta sig i bänkarna igen efter ingångspsalmen Noen må våke i verdens natt.

De är alla där för att visa sitt stöd efter att två män skjutits till döds på Rosenkrantz gata bara cirka 500 meter därifrån. Stortingspresidenten Masud Gharakhani och statsministern har redan tidigare uttalat sig om tragedin som skar genom prideveckans glädjerus. Masud Gharakhani lyfter hur hans nära vän, som arbetade på en av de drabbade pubarna, kände skam för att han är född i samma land som terroristen. Precis som statsministern pratar Gharakhani om att det nu är en tid för gemenskap.

ANNONS

Statsministern pratar också om att kampen inte är över innan han vänder sig till Norges muslimer.

– Jag vet att många av er blivit oroliga och rädda att er religion ska kopplas till det här hemska dådet. Men ni ska veta att vi står enade och stöttar er, säger han.

”Vi var redo, vi var stolta. Nu står vi här i sorg och chock”, säger Inge Alexander Gjestvang, ordförande för organisationen FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) i Oslo.
”Vi var redo, vi var stolta. Nu står vi här i sorg och chock”, säger Inge Alexander Gjestvang, ordförande för organisationen FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) i Oslo. Bild: Paul Wennerholm

Står här i sorg och chock

När Inge Alexander Gjestvang, ordförande för organisationen FRI i Oslo och Viken, tar till orda blir det än svårare för kyrkobesökarna att hålla tårarna tillbaka. Han pratar om hur hbtqi-rörelsen hade sett fram emot att inta Oslos gatan igen, efter att pandemin tvingat fram ett flera år långt uppehåll.

– Vi var redo, vi var stolta. Nu står vi här i sorg och chock, säger han och beskriver händelsen som en påminnelse att frihet aldrig kommer av sig självt eller ska tas för given.

Han lovar att rörelsen snart ska stå upp stolta och synliga igen innan han vänder sig mot de många ljus som står på en upphöjning längst fram i kyrkan. Strax därefter blir kronprinssan den som får gå fram och tända första ljuset, tätt följd av Stortingspresidenten och statsministern.

Høyreledaren Erna Solberg vinkar fram Inge Alexander Gjestvang. Han berättar utanför kyrkan efteråt att de känner stöd från samhället.

ANNONS

– Jag känner hopp, sammanhållning, gemenskap och tacksamhet för allt stöd som vi får från myndigheter, från regeringen, andra organisationer, hela politiska Norge och hela det norska folket.

”Stark och värdig ceremoni”

Han beskriver atmosfären inom hbtqi-sfären i Oslo som en ”mångfald av känslor”, många är arga, chockade och rädda.

– Angreppet slår inte bara mot de av oss som var på utestället som attackerades. Skott mot några av oss träffar oss alla, säger han.

Men om det blir en ny prideparad i Oslo, istället för den som avlystes till följd av polisens säkerhetsrekommendationer, kan han inte svara på i dag.

– Det var en väldigt stark och värdig ceremoni. Det är väldigt fint att stå tillsammans. Detta handlar ju om att stå tillsammans och visa världen att våld inte tar livet av kärleken och ett öppet och fritt samhälle, säger justitieminister Emilie Enger Mehl.

På frågan om hur säkerhetsläget i Norge ser ut just nu lyfter hon att norska säkerhetstjänsten har ökat hotnivån i landet från tre till fem på skalan - det signalerar en extraordinärt hotfull situation.

– Efter ett angrepp som det under natten till lördagen finns det en risk att andra kan inspireras av det och utföra nya angrepp, säger hon samtidigt som himlen öppnar sig över utanför domkyrkan och de höga politikerna snabbt försvinner från Stortorget i sina mörka bilar.

ANNONS
GP:s team på plats i Oslo, reporter Annelie Moran och fotograf Paul Wennerholm.
GP:s team på plats i Oslo, reporter Annelie Moran och fotograf Paul Wennerholm. Bild: Paul Wennerholm

LÄS MER:Prideglädjen i Oslo krossad av skotten

LÄS MER:Masskjutningen i Oslo: Detta har hänt

LÄS MER:Zaniar Matapour kopplas till känd extremist

LÄS MER:"En mardröm att vakna till att ett möjligt terrordåd ägt rum”

ANNONS