I Norge har priserna på mat ökat kraftigt, precis som i Sverige. Nu lanserar norska regeringen flera åtgärder för att möta ökningen.
I Norge har priserna på mat ökat kraftigt, precis som i Sverige. Nu lanserar norska regeringen flera åtgärder för att möta ökningen. Bild: Vidar

Norska regeringen kräver svar från kedjorna om höga matpriset

Priserna på matvaror har ökat i världen sedan kriget i Ukraina inleddes och inflationen sköt i taket. Norge är inget undantag. Idag krävde regeringen matjättarna på svar om de rusande priserna, och lanserade flera åtgärder.

ANNONS
|

Den norska regeringen oroas av den kraftiga prisökningen i samhället. Ökningen drivs på av priserna på mat och dryck, som ökade med 6,5 procent förra året. Det är den största ökningen sedan 1987, enligt norska statistikmyndigheten SSB, rapporterar NRK.

Ett exempel är smör, som ökade med 9,3 procent i pris förra året.

Priserna har ökat även i omvärlden, både Sverige och Danmark har sett större ökningar enligt norska E24, men den norska regeringen är skeptisk till aktörerna på den norska marknaden. På torsdagen kallade näringsminister Jan Christian Vestre (Ap) och matminister Sandra Borch (Sp) företrädare för de stora norska matvarukedjorna till ett möte om de ökande priserna.

ANNONS

– Vi är oroade över att matpriserna stiger ganska rejält. Sedan ska vi föra en dialog med aktörerna för att få bra svar på varför det händer, och inte minst för att se om det finns åtgärder som kan genomföras för att skona norska konsumenter, sa Jan Christian Vestre till NRK inför mötet.

Tre åtgärder lanseras

Efter mötet lanserade Vestre flera åtgärder. För det första kommer regeringen att genomföra en marginalstudie, för att se vart marginalerna i värdekedjan ”tar vägen”. För det andra kommer man att be norska konkurrensverket att titta närmare på det som kallas ”prissignalering”, att kedjorna går ut i media och varnar för höjda priser innan de faktiskt höjts. Och för det tredje ska man utreda hur prisbildningen på dagligvarumarknaden går till.

Den 1 februari väntas priserna stiga ytterligare 10 procent, enligt NRK:s uppgifter. Då kommer resultatet av höstens förhandlingar med leverantörerna märkas av i butikshyllorna. Stora delar av fjolårets prisökning har alltså inte landat i konsumenternas knä ännu.

– Vi vill uppmuntra alla aktörer att visa sitt sociala ansvar och stävja inflationen så mycket som möjligt, säger Jan Christian Vestre.

Runar Hollevik, vd för Norgesgruppen som är ett samarbetsorgan för grossister och butiker inom dagligvaruhandeln, säger till E24 att kedjorna inte utnyttjar situationen för att höja priserna extra mycket.

ANNONS

– Vårt budskap till regeringen är att vi ser en stor kostnadsökning i alla delar av värdekedjan. Både leverantörerna och butikerna upplever att kostnaderna går i taket. Det leder till att matpriserna ökar, men vi tjänar fortfarande mindre på den här situationen, säger han.

LÄS MER:Hushållen handlade mer i november

LÄS MER:Prisrally på begagnade bilar

ANNONS