Den nya Fenix-inspirerade tuppen sätts på plats på Notre Dames spira.
Den nya Fenix-inspirerade tuppen sätts på plats på Notre Dames spira. Bild: Michel Euler/AP/TT

Notre Dames tupp har återuppstått

Notre Dames spira har fått tillbaka sin tupp – något som beskrivs som ett avgörande skede i restaureringen sedan den förödande branden 2019.
Rustad med flammor, reliker och guld återtog den sin plats på lördagen.

ANNONS
|

En tuppstaty i brons satt tidigare högst upp på katedralens spira. Efter branden hittades den illa tilltygad. Nu har den ombildats och arkitekten har låtit sig inspireras av en dramatisk fågel Fenix med lågor i vingarna.

Tuppen är inte längre endast en vindflöjel, utan symboliserar även motståndskraften mitt i brandens förstörelse, säger chefsarkitekten Philippe Villeneuve, som designat tuppen. Han säger att den ursprungliga tuppens överlevnad var som ett ljus i katastrofen.

– Att det fanns hopp, att allt inte var förlorat, säger Villeneuve och kallar installationen av den nya tuppen för "uppståndelsens eld".

Innan den gyllene tuppen sattes på plats med hjälp av en lyftkran välsignades den av Paris ärkebiskop Laurent Ulrich. I Frankrike symboliserar tuppen vaksamhet och Kristi uppståndelse.

ANNONS

Inuti fågelns bröst placerade Ulrich heliga reliker, inklusive fragment av Kristi törnekrona. Törnekronan är Notre Dames dyrbaraste relik och kunde räddas ur lågorna.

Landets president Emmanuel Macron har meddelat att den ursprungliga tuppen ska visas på ett nytt museum.

Den ursprungliga tuppen som satt uppe på spiran före den förödande branden 2019.
Den ursprungliga tuppen som satt uppe på spiran före den förödande branden 2019. Bild: Thibault Camus/AP/TT
ANNONS