Phillippe röstade inte i valet och säger till TT att han nog aldrig mer kommer att göra det.
Phillippe röstade inte i valet och säger till TT att han nog aldrig mer kommer att göra det. Bild: Malin Carlsson/TT

Nu avgörs Frankrikes framtid – men han bojkottar

Det är dags för den andra omgången i det franska parlamentsvalet. Mycket pekar på att ingen sida får majoritet och att valkvällen blir en nagelbitare.
– Ett nationellt drama och en bluff, säger fransyskan Martine om valet.

ANNONS

Statyn mitt på torget Place de la République i centrala Paris är full av graffiti och klistermärken med politiska budord. Majoriteten av budskapen är kritiska mot både president Emmanuel Macron och ytterhögerpartiet Nationell samling (RN).

Platsen, som fått sitt namn för att hedra republikens värden, är hemvist för många demonstrationer och protester i Paris.

Vid foten av statyn sitter Martine och Phillippe och röker och pratar om den stundande andra omgången i parlamentsvalet. De är inte imponerade över den politiska turbulens som Frankrike befinner sig i.

"Nationellt drama"

– Det är ett nationellt drama och en bluff, säger Martine, som inte vill vara med på bild, till TT.

ANNONS

– Du röstar på någon, de pratar ihop sig och bestämmer sig för det de vill ändå, fortsätter Phillippe.

Han röstade inte i den första omgången och kommer inte heller göra i den andra. Martine däremot röstade på Nationell samling (RN) i första omgången. I hennes valkrets stod det klart redan förra söndagen att kandidaten Emmanuel Gregoire från Socialistpartiet vann. Det blir med andra ord ingen andra omgång där.

– Min valkrets har alltid varit vänster, det är vi vana vid. Det är inte det som är problemet. Problemet är att de inte bryr sig om vad vi säger. De hittar metoder för att stänga ute varandra. Säger till oss att inte rösta på den eller den.

– Jag kommer nog faktiskt aldrig mer att rösta, säger Martine.

Svårt parlamentariskt läge

Enligt en opinionsundersökning publicerad av det franska public service-bolaget Franceinfo på fredagen kommer varken RN eller vänsteralliansen Nya folkfronten (NFP) få majoritet – vilket krånglar till det parlamentariska läget i Frankrike ytterligare.

RN:s partiledare Jordan Bardella har vid flera tillfällen sagt att han inte vill bli premiärminister om inte RN får majoritet. Och om det inte finns en regering på plats så kommer inte heller beslut kunna fattas i nationalförsamlingen.

ANNONS

"Nödvändigt ont"

En bit längre bort på Place de la République sitter Guillaume Mozian som inte vill säga vad han röstar på.

– Nej, det är för privat. Men första omgången blev en ganska glad överraskning trots allt, säger han.

– Nyvalet var nödvändigt. Ett nödvändigt ont.

Place de la République i centrala Paris är hemvist för otaliga demonstrationer och protester varje år.
Place de la République i centrala Paris är hemvist för otaliga demonstrationer och protester varje år. Bild: Malin Carlsson/TT
Guillaume Mozian ser valresultatet i den första omgången som en glad överraskning. Han kommer att rösta även i andra omgången.
Guillaume Mozian ser valresultatet i den första omgången som en glad överraskning. Han kommer att rösta även i andra omgången. Bild: Malin Carlsson/TT

Franska parlamentsvalet

Efter ytterhögerpartiet Nationell samlings stora framgång i EU-valet den 9 juni beslutade Frankrikes president Emmanuel Macron att upplösa parlamentet och utlysa nyval.

Parlamentet, nationalförsamlingen, består av 577 platser. 76 av dem blev klara under första omgången.

Efter den omgången blev RN och dess allierade störst med sina 34 procent av rösterna. Vänsteralliansen Nya folkfronten (NFP), som skapades i samband med att president Emmanuel Macron utlyste nyval, ligger strax efter på 28 procent.

Under söndagens andra omgång är det de 501 återstående platserna som ska väljas.

Preliminära resultat väntas klockan 20.00 söndagen den 7 juli.

ANNONS