Nu ska Biden möta pressen – efter 64 dagar

Det har dröjt längre än brukligt. Men nu ställer sig Joe Biden framför tv-kamerorna för sin första formella presskonferens som USA:s president. Frågan är om han lyckas hålla tungan rätt i munnen?

ANNONS
|

Han har då och då svarat på ett par hastigt utslängda frågor från reportrar. Men Joe Biden har blivit allt mer klandrad – i synnerhet av medierna själva – för att ha dröjt så länge med att hålla en formell presskonferens.

Kritikerna framhåller att de amerikanska medborgarna har rätt att se sin president grillas om sin politik.

USA:s president Joe Biden går i väg mot sin helikopter efter att ha svarat på några frågor från journalister på Vita husets gräsmatta. Nu har det blivit dags för honom att hålla en formell presskonferens. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden går i väg mot sin helikopter efter att ha svarat på några frågor från journalister på Vita husets gräsmatta. Nu har det blivit dags för honom att hålla en formell presskonferens. Arkivbild. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

LÄS MER:Biden skickar Harris till gränsen

64 dagar

Bidens 15 föregångare höll alla en presskonferens inom 33 dagar efter att de hade tillträtt ämbetet, enligt nyhetskanalen CNN som har gått igenom uppgifter från de senaste hundra åren. När presidenten på torsdagen möter pressen har det gått 64 dagar sedan han svors in.

ANNONS

Dröjsmålet reflekterar en strategi i Vita huset där medierna hittills främst har bjudits in till arrangemang där politiska framgångar, som vaccinkampanjen, stått i fokus. Men Bidens stab är sannolikt också mån om att begränsa utrymmet för felsägningar från en politiker som har gjort sig känd för att låta en och annan groda slippa ut ur munnen.

– Volymen har skruvats ner så lågt i Bidens Vita hus att de måste oroa sig för om någon överhuvudtaget lyssnar, säger Frank Sesno, tidigare chef för George Washington-universitetets medieutbildning, till nyhetsbyrån AP.

– Men han är inte så bra på de här presskonferenserna. Han svamlar. Hans bästa kommunikationsform är inte av den oförberedda sorten.

LÄS MER:Vicepresident Harris vädjar om vapenlag

Press om migranter

Vita huset växlar påpassligt upp tillgängligheten för medierna i en tid då Biden försöker sälja in sitt enorma stimulanspaket till landsmännen samt lyfta framgångarna i kampen mot covid-19.

Men det råder ingen brist på andra ämnen för journalisterna att ställa frågor kring.

Presidenten pressas bland annat av frågor kring sin hantering av det stora antalet ensamkommande barn som försöker ta sig över gränsen från Mexiko. Journalister har stoppats från att besöka förvar för migranter i södra USA.

Sofia Eriksson/TT

Joseph (Joe) Biden föddes 20 november 1942. Växte upp i det så kallade rostbältet, i staden Scranton i Pennsylvania, i en irländsk-katolsk familj.

Arbetade en kort tid som advokat innan han gav sig in i politiken. Mellan 1972 och 2009 var han Delawares senator.

Kandiderade i presidentvalet 1988 men drog sig ur efter avslöjanden om ett plagierat tal. Vid sitt andra försök 2007 drog han sig ur i ett tidigt skede. Var Barack Obamas vicepresident 2009–2017.

En profilerad mittenpolitiker som ofta framhåller sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap (han har bland annat varit ordförande i senatens mäktiga utrikesutskott) och sin arbetarbakgrund.

Trots sin frispråkighet har Biden gjort förhållandevis tama debatt- och intervjuframträdanden och han har en del skelett i garderoben. Han har bland annat anklagats för sexuella trakasserier och för att ha varit för närgången mot kvinnor.

Gift med Jill Biden och har två barn i livet, Hunter och Ashley.

Hans första hustru omkom i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter 1972. Biden blev ensamstående pappa till sönerna Beau och Hunter – som skadades i olyckan. Beau Biden avled i cancer 2015.

ANNONS