I takt med att isarna på Antarktisk och Grönland smälter blir dagarna längre, visar ny forskning. Klimatförändringarna påverkar nämligen jordens rotationstakt.
I takt med att isarna på Antarktisk och Grönland smälter blir dagarna längre, visar ny forskning. Klimatförändringarna påverkar nämligen jordens rotationstakt. Bild: Tore Meek

Ny forskning: Jorden snurrar långsammare

I takt med att isarna på Antarktisk och Grönland smälter blir dagarna längre, visar ny forskning. Klimatförändringarna kan nämligen påverka jordens rotationstakt.
– En förskjutning av massa äger rum och detta påverkar jordens rotation, säger Benedikt Soja, en av forskarna bakom studien till Forbes.

ANNONS
|

I en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), kan fem forskare konstatera att jordens rotationstakt påverkas av klimatförändringarna. Framför allt är det smältande isar som gör att jorden rotationstakt saktar ner vilket resulterar i längre dygn.

Att jordens rotationstakt förändras är i sig inget nytt. Forskare har tidigare kommit fram till att månen och dess avstånd till jorden påverkar dygnens längd. Tidsvariationen handlar om enstaka millisekunder per år och rotationstakten har både ökat och minskat genom åren.

Svenska Rymdstyrelsen skriver att månens gravitationskraft orsakar tidvatten vilket i sin tur gör att jordens omloppsbana blir något elliptisk. Detta kan även påverka jordens egen rotation.

ANNONS

”Som när en konståkare gör en piruett”

Forskarna bakom den nya studien ser dock att innan detta århundradet är slut kan klimatförändringarna ha gått om månen som den främsta orsaken till variationen i jordens rotationstakt.

Ju mer vatten som strömmar ut i världshaven från polarisarna desto mer påverkas hastigheten med vilken jorden roterar.

– En förskjutning av massa äger rum och detta påverkar jordens rotation. Det är som när en konståkare gör en piruett och först håller armarna nära kroppen för att sedan sträcka ut den. När massan rör sig bort från rotationsaxeln ökar den fysiska trögheten och den intala snabba rotationen blir långsammare, säger forskaren Benedikt Soja till Forbes.

Trots att jordens rotationshastighet förändras är det inget vi människor själva märker av då det rör sig om millisekunder. Dock kan det orsaka störningar i, bland annat, GPS-system, global tidshållning och digital infrastruktur.

LÄS MER:Klimatförändring och krig drabbar de mest sårbara

LÄS MER:FN-chef: Världen vill se hårdare klimatåtgärder

LÄS MER:1 000 nya arter hotas av utrotning

ANNONS