Utbildningsminister Xavier Darcos (till höger) reste ned till ett högstadium i Agde i södra Frankrike när skolan klottrades ned med rasistiska slagord.
Utbildningsminister Xavier Darcos (till höger) reste ned till ett högstadium i Agde i södra Frankrike när skolan klottrades ned med rasistiska slagord.

Ny piska över franska elever

ANNONS
|

- Det gäller att uppmuntra elever som tack vare hårt arbete och trots svårigheter hemma eller i samhället lyckas i sina studier, förklarar Frankrikes utbildningsminister, Xavier Darcos i Le Parisien.

Ministerns senaste förslag om medaljer har förvånat många i Frankrike. Det kommer parallellt med ett förslag om mer systematiska straff i skolan. Föräldrarna ska regelmässigt bli föremål för anmälan när barn ertappas med förstörelse. Barnen skall lika systematiskt dömas till någon form av arbete i skolan - eller samhällets tjänst.

- Den som förstör får betala, säger utbildningsministern.

Speciella disciplinkommittéer ska bli obligatoriska på alla skolor.

- Det är ett mycket sarkozistiskt förslag, säger partikollegan Patrick Devedjian, med hänvisning till presidentens politik.

ANNONS

Avslutning med amerikansk prägel

President Nicolas Sarkozy gick till val förra året på bland annat temat att arbete skall både löna sig och belönas - i alla åldrar.

Lärarfacken kontrar genast med att det svåra kan bli att bevisa vem som har gjort vad. För det krävs personal - och det är just vad regeringen nu skär ned på. Det här skolåret försvinner 11 000 lärarjobb och det kommande försvinner ytterligare 13 500, poängterar facket.

Från januari 2009 ska den nya piskan vina över Frankrikes skolor, är det tänkt. Men till skolårets slut lockar regeringen också med en morot. Franska skolavslutningar skall få amerikansk prägel. Med tal, medaljer och diplom.

- Medaljerna kan vara i olika färg, liksom de inom idrotten: guld, silver och brons. Allt efter det betyg som eleven har fått, sa utbildningsministern till radiostationen RTL.

Förslaget, som lades fram i helgen, kom oväntat för många i Frankrike. Däribland Sacha Grimaldi. Hon är 18 år och går sitt sista år i Jules Ferry-gymnasiet i norra Paris. Det är en stor byggnad i gul betong med plats för 1 500 elever.

- Jag tror faktiskt att jag skulle bli lite stolt över en medalj! Den skulle nog få hänga på min vägg … ett tag i alla fall, säger hon.

ANNONS

Välkomnar pampigare ceremoni

Att göra avslutningen lite pampigare tycker hon inte heller är fel:

- Som det är i dag så tittar du på en anslagstavla på skolväggen och ser om ditt namn står där. Det är ganska trist. En ceremoni skulle bli lite mer av vår fest, säger Sacha Grimaldi och lägger till:

- Fast jag tvivlar på att det är just det som skulle få mig att arbeta mer. Jag har aldrig varit mycket för att briljera.

Inom den politiska oppositionen orsakade förslaget genast protester. Socialistpartiet kallade medaljerna för en avledningsmanöver och "löjliga":

- Det verkliga problemet i dag är hur man ska få bukt med misslyckandet i skolan, sa socialistpartiets talesman, Stéphane Le Foll.

Varje år lämnar 150 000 franska barn skolan utan diplom.

"Fel signaler"

Medaljer till franska skolelever avskaffades på sextiotalet - i samband med att man slutade ranka elever, från sämst till bäst i en klass och skola.

Det gör man däremot fortfarande på många av landets eftergymnasiala elitskolor, vilket inte alltid främjar lagandan. Berättelser om studenter som häller kräkmedel i kamraters mat - eller köper upp all tillgänglig kurslitteratur för att försämra andra studenters chanser - är inte ovanliga.

Nu menar många kritiker av systemet att regeringen skickar ut fel signaler till eleverna.

ANNONS

"Nicolas Sarkozy lyckades med nöd och näppe, på andra försöket, att få sin studentexamen 1973. Han hade inte ens haft rätt till en av Darcos bronsmedaljer", ironiserade tidningen L'Indépendant du Midi i går.

Fakta: Franska medaljer

ANNONS