Ny forskning slår fast att äldre syskon har högre IQ än småsyskon. I familjen Kardashian borde i så fall Kourtney (mitten) vara smartare än sina syskon.
Ny forskning slår fast att äldre syskon har högre IQ än småsyskon. I familjen Kardashian borde i så fall Kourtney (mitten) vara smartare än sina syskon.

Ny studie: Äldre syskon är faktiskt smartast

Mammor tar högre risker under sina senare graviditeter. Men det är bara en av anledningarna till att storasyskon är smartare än sina småsyskon. Det slår en ny studie fast.

ANNONS
|

Ny studie bringar klarhet i antik debatt – storasyskon är faktiskt smartare än yngre syskon. Det konstaterar forskare från University of Edinburgh.

Äldresyskon har högre IQ redan vid ett års ålder, visar studien. Forskarna är inte helt på det klara med vad det kan beropå, men man har kunnat se vissa mönster. Bland annat kunde man se att föräldrar ger äldresyskonmerstöd till aktiviteter som kräver mer tankeverksamhet. Men man såg ingen skillnad i hur mycket känslomässigt stöd man får.

Föräldrars beteende kan förklara

Nära 5 000 barn har deltagit i studien, från fosterstadiet till 14-årsåldern. Testerna inkluderade läsförståelse – som att matcha bokstäver, säga namn, läsa enstaka ord högt och ett test där man ska måla det man läser. Man har också tittat på familjebakgrund och klasstillhörighet.

ANNONS

Forskarna har också tittat på föräldrarnas beteende för att försöka förklara skillnaden –både före och efter födseln. Man har kollat på rökning- och dryckesvanor under graviditeten och känslomässigt och mental uppmuntran. Och man fick resultat. Man kunde se att äldresyskon åtnjuter fördelar redan direkt från födseln. Bland annat var modern mindre försiktig vid sina senare graviditeter än sin första, till exempel var det vanligare att man rökte vid sina senare graviditeter.

Småsyskon inte fy skam

Man kunde också se att föräldrar spenderade mindre tid med yngre syskon inom aktiviteter som stimulerar tankeförmågan – som till exempel konst och att spela instrument.

Men det är inte bara sämre att vara småsyskon. En studie från 2015 visar till exempel att småsyskon känner sig roligare, mer avslappnade och mer utåtriktade än sina äldre syskon, enligt brittiska Metro. En annan studie från 2016 visar att det yngsta syskonet i familjen är troligast att bli miljonär, enligt Hälsoliv.

Visste du att?

– Nobelpristagarenästan alltid är storasyskon

– De flesta chefer är storasyskon

– Fallskärmshoppareoftast är småsyskon

Källa: Elisabeth Schönbeck, Äldst, yngst eller mittemellan: din placering i syskonskaran och hur den påverkar dig, Månpocket(2010).

ANNONS