Förödelse i den sydlibanesiska byn Akbiyah, efter en israelisk flygattack.
Förödelse i den sydlibanesiska byn Akbiyah, efter en israelisk flygattack. Bild: Mohammad Zaatari/AP/TT

Nya attacker – över 550 döda

Sirener ljuder, byggnader står i lågor och eldgivningen är i full gång på båda sidor gränsen mellan Israel och Libanon.
Israels attacker mot shiamilisen Hizbollah i Libanon fortsätter och uppges sammanlagt ha krävt fler än 550 dödsoffer. Vissa mål ligger i Beirut.

ANNONS

Uppgifterna om israeliska flygräder mot den libanesiska huvudstadens södra delar kom efter lunch på tisdagen från såväl Israels armé som Libanons säkerhetstjänst. Det var inte omedelbart känt om någon dödats eller skadats.

Tidigare på dagen hade 50 "projektiler" avfyrats från Libanon in i norra Israel, enligt Israels militär. En majoritet av dem sköts ner, men i bland annat staden Kiryat Shmona orsakade nedslag bränder, rapporterar tidningen Haaretz.

Flyglarmet ska också ha gått i staden Haifa och en bit därifrån skadades en ung israel av vrakrester. Hizbollah säger sig också ha avfyrat raketer mot israeliska militärbaser och en anläggning där sprängämnen tillverkas.

ANNONS

Pekar på Hizbollah

Parallellt fortsätter Israels bombardemang mot vad man beskriver som Hizbollahfästen. En politisk tjänsteman säger till Haaretz att syftet med attackerna är två: dels att förbereda för att boende i norra Israel som flytt sina hem kan återvända, dels att avskräcka Iran och landets allierade Hizbollah från att trappa upp konflikten ytterligare.

Tidigt på tisdagen genomfördes dussintals flygräder. Israels militär har varnat boende i grannlandet att hålla sig minst en kilometer från byggnader som används av Hizbollah. Lokala medier rapporterar bland annat om attacker i Tyre. I Bekaadalen, nordost om Beirut, rapporteras fler än 100 människor ha dödats.

Det är oklart om dessa är inräknade i de över 550 som enligt libanesiska myndigheter dödades under måndagen. Då attackerade Israel över 1 600 mål i Libanon och inledde det som kallas operation "Northern Arrows".

– Hizbollah bär ansvaret för det uppkomna läget. Hizbollahs plan är att göra södra Libanon till en arena för sina attacker mot Israel, säger talespersonen Daniel Hagari i ett videoklipp om operationen.

Hemma hos civila?

Den israeliska militären hävdar att Hizbollah lagrar vapen hemma hos civila och använder dem för att beskjuta samhällen i Israel. Det är omöjligt för Israel att acceptera, understryker Hagari.

Det senaste dygnets attacker beskrivs som de dödligaste sedan Libanonkriget mellan Israel och Hizbollah 2006. Hela det kriget krävde totalt runt 2 000 liv.

ANNONS

– Den stora majoriteten, om inte alla av dem som dödades i gårdagens attacker var obeväpnade och befann sig i sina hem, säger Libanons hälsominister Firass Abiad enligt AFP på tisdagen.

Fler än 50 av de över 550 dödsoffren ska ha varit barn, enligt libanesiska uppgifter.

ANNONS