Förödelse i den sydlibanesiska byn Akbiyah, efter en israelisk flygattack.
Förödelse i den sydlibanesiska byn Akbiyah, efter en israelisk flygattack. Bild: Mohammad Zaatari/AP/TT

Netanyahu varnar för ytterligare anfall

Sirener ljuder, byggnader står i lågor och eldgivningen är i full gång på båda sidor gränsen mellan Israel och Libanon.
Israels attacker mot shiamilisen Hizbollah i Libanon uppges sammanlagt ha krävt fler än 550 dödsoffer. Samtidigt varnar Israel för ytterligare anfall.

ANNONS

Israeliska flygräder fortsatte på tisdagen, bland annat mot Beirut, där minst sex personer dödades. En av dem uppges av Israel vara en högt uppsatt befälhavare inom den Iranstödda milisen.

Samtidigt fortsätter Israels bombardemang av vad man beskriver som Hizbollahfästen. Och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade i ett tv-sänt tal att Israel kommer att fortsätta attackerna, och uppmanade åter den libanesiska civilbefolkningen att söka skydd.

– Vårt krig är inte mot er, vårt krig är mot Hizbollah.

Nasrallah leder er mot katastrofens rand, fortsatte Netanyahu vidare och avsåg Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah.

– Jag sade till er i går att evakuera de hus där han har placerat en robot i vardagsrummet och en raket i garaget. Den som har (det) kommer inte längre att ha ett hem, varnade premiärministern.

ANNONS

Northern arrows

Tidigt på tisdagen genomfördes dussintals flygräder. Lokala medier rapporterar bland annat om attacker i Tyre. I Bekaadalen, nordost om Beirut, rapporteras fler än 100 människor ha dödats.

Det är oklart om dessa är inräknade i de över 550 som enligt libanesiska myndigheter dödades under måndagen. Då attackerade Israel över 1 600 mål i Libanon och inledde det som kallas operation "Northern arrows".

Parallellt fortsätter också Hizbollahs attacker mot Israel, dock utan rapporterade dödsfall. Tidigt på tisdagen hade 50 "projektiler" avfyrats från Libanon in i norra Israel, enligt Israels militär. En majoritet av dem sköts ner, men i bland annat staden Kiryat Shmona orsakade nedslag bränder, rapporterar tidningen Haaretz.

Hizbollah säger sig också ha avfyrat raketer mot israeliska militärbaser och en anläggning där sprängämnen tillverkas.

Dödligast sedan 2006

Det senaste dygnets attacker beskrivs som de dödligaste sedan Libanonkriget mellan Israel och Hizbollah 2006. Hela det kriget krävde totalt runt 2 000 liv.

– Den stora majoriteten, om inte alla av dem som dödades i (måndagens) attacker var obeväpnade och befann sig i sina hem, säger Libanons hälsominister Firass Abiad enligt AFP.

Fler än 50 av de över 550 dödsoffren var barn, enligt libanesiska uppgifter. Även två medarbetare för FN:s flyktingorgan UNHCR dödades i måndagens anfall.

ANNONS
ANNONS