Aleksej Navalnyj syns på en videoupptagning av rättegången i straffkolonin Melechevo, 19 juni 2023..
Aleksej Navalnyj syns på en videoupptagning av rättegången i straffkolonin Melechevo, 19 juni 2023.. Bild: Alexander Zemlianichenko

Nytt långt fängelsestraff för Navalnyj

Putinkritikern Aleksej Navalnyj återigen dömts till fängelse. Oppositionspolitikern, som redan avtjänar nio år i straffkoloni, döms till ytterligare 19 års bakom galler för ”extremism”.

ANNONS
|

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har varit fängslad i två och ett halvt år. Nu har han ännu en gång dömts till fängelse, rapporterar ryska medier.

Den här gången var anklagelsen ”extremism”, och straffet betydligt högre än senast – 19 år i straffkoloni. Enligt åklagaren ska Navalnyj ha ”finansierat extremistisk verksamhet”, ”ha hetsat till extremistisk verksamhet” och "rehabiliterat den nazistiska ideologin".

Rättegången hölls i en provisoriskt uppbyggd domstol i straffkolonin Melechovo, drygt 26 mil utanför Moskva.

Domen har väckt kritik bland ryska oppositionella. Journalisten Evgenija Albats, chefredaktör för ryska magasinet The New Times, riktar i en sändning från den oppositionella Youtubekanalen ”Populär politik” hårda ord mot domarna.

ANNONS

– Jag hatar dessa domare som mycket väl vet att Navalnyj inte har skuld i något, att hans främsta fel är att vara Putins huvudmotståndare, säger hon.

Aleksej Navalnyj har under flera år varit en av Rysslands president Vladimir Putins hårdaste kritiker. Hans organisation har arbetat mot korruption och för fria val. För detta arbete stämplades organisationen för två år sedan som ”extremistisk” av en rysk domstol. Det är oklart vad rätten grundade sitt beslut på, då förhandlingarna skedde under sekretess.

Hälsan försämras

Navalnyj, som 2020 överlevde ett mordförsök med nervgiftet Novitjok, greps 2021 när han efter flera månaders vård och rehabilitering i Tyskland återvände till Ryssland. Han betraktas av omvärlden som en politisk fånge och har ofta klagat över att hans hälsa försämras i fängelset.

Kort innan domen avkunnades lade Navalnyj ut ett meddelande i sina sociala nätverk, i vilket han skrev att det ryska rättsväsendet tjänar till att skrämma samhället till tystnad. Rättsprocessen skulle hindra de kritiska medborgarna från att offentligt ta ställning mot Putin och kriget i Ukraina. Han uppmanade sina följare att tänka på ”en enda mycket viktig sak – vad mer kan jag personligen göra för att göra motstånd?”.

LÄS MER:Navalnyj riskerar 20 år till i fängelse

ANNONS