CNN Techwood Campus i Atlanta där Donald Trump och Joe Biden möts i den första debatten.
CNN Techwood Campus i Atlanta där Donald Trump och Joe Biden möts i den första debatten. Bild: Pablo Martinez Monsivais

Britt-Marie Mattsson: Ödesmatch mellan Trump och Biden i första debatten inför valet i USA

Debatten framstår som en ödesmatch. Och fajten har redan inletts. Donald Trump pucklar på Joe Biden vid sina valmöten. Och Biden svarar med en massiv reklamkampanj. För båda gäller det främst att överleva.

ANNONS

Natten till fredag, svensk tid, möts Joe Biden och Donald Trump i en tv-sänd debatt i CNN. Det är en rekordtidig konfrontation innan någon av dem formellt nominerats av sina respektive partiers konvent i sommar. Den andra och sista debatten sänds av tv- bolaget ABC den 10 september.

Kandidaterna brukar mötas i tre debatter under hösten, men i år fick kommittén som organiserar dem nobben. Det tycks som om både Trump och Biden inte vill riskera negativa effekter nära valdagen den 5 november.

Debatten är unik eftersom den för första gången hålls mellan en sittande president och en expresident. Det är också svårt att hitta en tidigare debatt som väckt samma intresse, bortsett från den första tv-sända mellan John F Kennedy och Richard Nixon 1960. Då proklamerades Kennedy som vinnare och segrade sedan med liten marginal i det extremt jämna valet.

ANNONS
John F. Kennedy, till vänster, och Richard Nixon, till höger, i en tv-sänd debatt 21 oktober 1960. Efter debatten visade opinionsundersökningar att de som lyssnade på debatten i radio tyckte att Nixon vann. De som såg den på tv tyckte att Kennedy presterade bäst.
John F. Kennedy, till vänster, och Richard Nixon, till höger, i en tv-sänd debatt 21 oktober 1960. Efter debatten visade opinionsundersökningar att de som lyssnade på debatten i radio tyckte att Nixon vann. De som såg den på tv tyckte att Kennedy presterade bäst.

Men skillnaden mellan denna debatt och tidigare är också det politiska tonläget som på förhand är högt uppskruvat. Och här handlar det mindre om rena slag, utan snarare om att klara nittio minuter utan att bli knockad.

Här handlar det om att framställa Biden som senil och oförmögen.

Joe Biden förbereder sig på presidentens weekendställe Camp David, där han befinner sig med ett dussintal nära medarbetare och strateger. Det är vanligt med sådana träningsläger för att både egna argument och svar på motståndarens skall finslipas.

President Joe Biden.
President Joe Biden. Bild: Susan Walsh

Men Donald Trump hävdar vid sina valmöten att det inte alls handlar om att Biden arbetar med olika sakfrågor. Han påstår istället att Biden sover och att han kommer att få en injektion lagom till debatten för att överhuvudtaget kunna stå på benen i en och en halv timma. Trump brukar kalla Biden för ”Sleepy Joe”, sovande Joe.

Trump själv anser inte att han behöver förbereda sig. Och om hans attacker vid valmötena skall tolkas som tecken på hans eget upplägg är det personangrepp som kommer att dominera. Här handlar det om att framställa Biden som senil och oförmögen att sköta presidentämbetet.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump.
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump. Bild: Chris Szagola

Till det kommer Biden att kallas korrupt och anklagelser om att han och sonen Hunter agerat för att tillskansa sig ekonomiska förmåner framförallt under Bidens år som vicepresident. Hunter dömdes nyligen för att olagligt ha införskaffat ett vapen.

ANNONS

Trump hamrar också in att Biden är den sämsta presidenten i USA:s historia, ett tema som antagligen kommer att gå som en röd tråd genom alla hans debattinlägg.

Bidens budskap är att Trump är en dömd brottsling.

Men Joe Biden sitter inte heller overksam. Han satsar på en omfattande reklamkampanj där budskapet är att Trump är en dömd brottsling i flera rättegångar och väntar på beslut om straffpåföljd. Trumps inblandning i stormningen av Kapitolium och hans försök att få valet 2020 – som han förlorade – ogiltigförklarat beskrivs som ett allvarligt hot mot den amerikanska demokratin.

Trumps beskrivning av USA som en ”bananrepublik” kommer också att finnas med.

När det gäller de politiska sakfrågorna, som CNN:s utfrågare koncentrerar sig på, är ekonomin, den illegala invandringen, aborter och stödet till Ukraina centrala. Här påstår Trump att den ekonomiska utvecklingen under Biden är katastrofal medan Biden hävdar motsatsen. Att de ekonomiska kurvorna är positiva kommer att ställas mot att många amerikaner inte ser några förbättringar i sina egna plånböcker.

Kamala Harris håller tal fredagen 21 juni.
Kamala Harris håller tal fredagen 21 juni. Bild: Yuki Iwamura

Demokraterna hade fördel av abortfrågan i mellanårsvalet 2022 och för Biden och hans vicepresident Kamala Harris är rätten till abort central. Trump kan få svårt att hålla sig till det ”mittemellanläge” där han ofta försökt att manövrera.

Stödet till Ukraina uppfattas som negativt av den konservativa republikanska gruppen i representanthuset och här har Trump tidigare lovat att se till att kriget avslutas genom att tala förstånd med den ryske ledaren Vladimir Putin. Han har samma inställning till kriget i Gaza där han hävdar att hans eget resoluta ledarskap är det bästa sättet att hantera konflikten.

ANNONS

Joe Bidens strateger dämpar förväntningarna på samma sätt som de gjorde inför presidentens tal till nationen i mars där Biden sedan överraskade positivt. Men Donald Trump lägger en stoppkloss även här och hävdar att Biden överhuvudtaget inte är förmögen att framträda utan injektioner. Tidigare har han krävt att Biden skall drogtestas i samband med debatter. Inför denna har han inte upprepat kravet.

LÄS MER:Att Donald Trump skulle vilja träna är mindre troligt

LÄS MER:Trump har de republikanska senatorernas stöd

LÄS MER:Rättegången har vänt ut och in på Hunter Bidens liv

ANNONS