Flera verksamheter i Paris har satt upp skydd för fönstren inför valet.
Flera verksamheter i Paris har satt upp skydd för fönstren inför valet. Bild: Thomas Padilla/AP/TT

Oro i Paris: "De kommer sätta eld på allt"

Beväpnade poliser patrullerar i grupp i Paris – tusentals extra befäl har kallats in. Flera väljare säger till TT att de befarar våldsamheter i kölvattnet av det polariserade franska valet.

ANNONS
|

I Paris är det extra säkerhetspådraget tydligt. Poliser går i grupper om tre eller fyra med vapnen synliga. Människor på gatorna ropar olika varianter av "voter", en uppmaning om att rösta, enligt TT:s utsända.

Ett jämnt flöde av väljare strömmar till och från vallokalerna i centrala Paris.

Väljaren Nicolas, som inte vill uppge sitt efternamn, tror att det blir strejk om ytterhögerpartiet Nationell samling (RN), med Marine Le Pen i spetsen, blir det största partiet.

– Vi kommer inte kunna ta tunnelbanan eller tåget. RN:s motståndare kommer göra allt för att visa sitt missnöje, säger han.

Enligt franska tidningar har flera butiker i innerstaden monterat träskivor som skydd för skyltfönstren av rädsla för kravaller när valresultatet meddelas på söndagskvällen.

ANNONS

– Jag hoppas att hatet inte vinner. De kommer sätta eld på allt om RN vinner, säger en man i 60-årsåldern utanför en vallokal i huvudstadens nionde distrikt.

De grönas partiledare Marine Tondelier skriver på X att hon är mycket oroad inför kvällen, och hänvisar till uppgifter om att en nynazistisk grupp uppmanat till attacker mot flera platser runtom i landet.

ANNONS